Uutiset

Zombin pää ei lyö tyhjää – televisiokolumnisti Pekka Eronen erittelee kauhun anatomiaa

Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Pekka Eronen

Jos hätäisesti vilkaisee, taikka kauhuelokuvia ei ylipäätään kestä, on Maailman lahjakkain tyttö (2016) sitä samaa ja iänikuista: zombeja ja maailmanlopun meininkiä, verta ja suolenpätkiä. Mike Careyn suomeksikin käännetty romaani tarjosi kuitenkin rikkaan pohjan ohjaaja Colm McCarthylle ja muille tekijöille. 

Epidemia on kaatanut kansaa ympäri maapalloa, ja zombit vellovat Lontoossa. Melanie (Sennia Nanua) on mukana pienten lasten ryhmässä, joka on tutkimusten vuoksi vangittu sotilastukikohtaan. Siten Maailman lahjakkain tyttö käsittelee karmeuksien lomassa myös viattomuutta. 

Zombielokuvat ovatkin venyneet moneen. Tyylitaituri Jacques Tourneurin ohjaama lajin varhainen klassikko Yö voodoo-saarella (1943) kohtasi Karibian yössä elävän kuolleen, jonka lasittuneessa katseessa loimotti orjuuden raskas perintö. 

George A. Romero toi zombit keskelle 1960-luvun levotonta Amerikkaa Elävien kuolleiden yössä (1968). Hortoilun, örinän ja verenjanon taustalta häämöttivät poliittiset salamurhat, rasismin pitkä linja ja mustien kansalaisoikeustaistelut. 

Kymmenen vuotta myöhemmin Romeron Dawn of the Dead (1978) väänsi irvikuvan kulutusyhteiskunnasta. Jopa zombeiksi muuttuneina ihmiset kaipasivat kauppakeskuksen käytäville toikkaroimaan. HBO-sarja Walking Dead on parhaina kausinaan ollut terävää kuvausta yhteisöstä keskellä kriisiä. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Zombie-elokuvien valioihin kuuluu jännäri Maailman lahjakkain tyttö, jossa kolkko epidemia on tuhonnut valtaosan ihmiskunnasta. Kuva: Aimee Spinks

Zombie-elokuvien valioihin kuuluu jännäri Maailman lahjakkain tyttö, jossa kolkko epidemia on tuhonnut valtaosan ihmiskunnasta. Kuva: Aimee Spinks

Viime vuosina korealaiset ovat kunnostautuneet lajissa. Yeon Sang-hon ohjaama Juna Busaniin (2016) pakkaa raivokkaaseen kauhutarinaan kahtia jaetun maan pelot ja pettymykset. Cho Il-hyungin #Alive (2020) ihmettelee nuorukaisen kanssa kadulla vellovaa kaaosta ja töräyttää alkusoiton koronapandemian ja lockdownin ajalle. 

Jopa isänrakkaus ja luopumisen tuska ovat saaneet zombimuodon. Henry Hobsonin Maggiessa (2015) isä Arnold Schwarzenegger joutuu seuraamaan, kuinka tytär lipuu pois elävien kirjoista. 

Kolonialismin perintöä ja kapitalismin kritiikkiä, rakkautta ja yhteisyyden kaipuuta: ei ole zombia karvoihin katsominen – taikka roikkuvaan naamaan. 

Maailman lahjakkain tyttö TV2:ssa klo 21.00, #Alive Netflixissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic