Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion kouluhyökkääjä kertoo alkaneensa katua tekoaan vasta myöhemmin – ”Tämä on oikeasti aivan kamala juttu”

Kuopion kouluhyökkäyksestä syytetty mies on kertonut oikeudelle pitkään jatkuneesta pahasta olosta, joka hänen mukaansa ajoi hänet tekoon. Mies sanoi myös olleensa aiemmin hoitosuhteessa, jossa oli kertonut "hankalasta olosta", sekä syöneensä lääkkeitä, joista ei hänen kertomansa mukaan ollut mitään hyötyä.

Tummaan huppariin pukeutunut 25-vuotias mies kertoi oikeudelle tekemästään väkivallasta ilman näkyviä tunnereaktioita. Häntä syytetään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa yhdestä murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä.

Mies kertoi tunteneensa vihaa toisia ihmisiä ja maailmaa kohtaan. Loppuvuodesta 2017 hän ryhtyi hakemaan netistä tietoa aiemmista koulusurmista ja katsomaan Youtube-videoita aiheesta.

Poliisikuulusteluissa mies ei ilmaissut katumusta teostaan. Oikeudessa hän sanoi, että tilanne on muuttunut, eikä hän tekisi enää samoin jos voisi valita.

– Poliisikuulusteluissa ja pitkään sen jälkeenkin mielentilatutkimuksessa ei kaduttanut mitenkään tämä teko. Oli joku uho päällä, oli tosi paha olo, mies kertoi.

Mies kertoi aloittaneensa tutkintavankeudessa uuden lääkityksen.

– Sen lisäksi se, että aikaa on kulunut, varmaan paremmin ymmärrän mitä on tullut tehtyä ja mikä on asioiden oikea laita. Tämä on oikeasti aivan kamala juttu, kun tätä rupeaa miettimään, mies sanoi oikeudessa.

"Ei tästä voi kertoa kenellekään"

Mies kertoi myös epäröineensä hyökkäyksen toteuttamista vielä matkalla oppitunnille Savon ammattiopistoon. Lopulta hän kuitenkin koki, että oli liian myöhäistä "pakittaa".

– Epäröintiä oli välillä. Meinasin kertoa aikeista ja suunnitelmista poliisillekin, mutta en pystynyt siihen -- Olin näin pitkään sitä salannut ja suunnitellut ja valmistellut käytännössä. Jotenkin oletin, että ihmisillä ei olisi mitään ymmärrystä tällaista kohtaan, oli fiilis, ettei tästä voi kertoa kenellekään.

Miehen mukaan teon perimmäisenä tarkoituksena oli kuolla poliisin luoteihin. Kertomansa mukaan hänellä oli ollut muitakin itsemurha-ajatuksia, joissa ei olisi kuollut muita ihmisiä.

– Sitä en itsekään täysin ymmärrä, miksi tällaiseen päädyin lopulta.

Mieheltä kysyttiin, onko hänellä jotain sanottavaa ihmiselle, joka mahdollisesti suunnittelee vastaavanlaista tekoa.

– Yksi on se, että sen jälkeen ei tule yhtään parempi olo, vointi tai mikään vihankaan tunne ei helpottanut pitkään aikaan (sen jälkeen). Jos on sellainenkin mielessä, että oman hengen menettäisi samalla, kyllä kannattaa ennemmin hakea apua, mies vastasi.

Kohteena olivat omat luokkatoverit

Mies tappoi miekalla yhden luokkatoverinsa ja haavoitti yhteensä yhdeksää oppilasta ja opettajaa. Hän on sanonut valinneensa uhrinsa sattumanvaraisesti, mutta oikeudessa kertoi, että kohteena oli nimenomaan hänen oma luokkansa, jonka kanssa hän oli aloittanut koulun muutamaa kuukautta aiemmin.

– Se vaan meni siihen suuntaan, että ei sitä oikein jaksanut pidempään. Oli syysloma tulossa ja harjoittelujakso, halusin toimia ennen syyslomaa, koska sen jälkeen oma luokka ei olisi ollut koulussa, mies sanoi.

Mieheltä kysyttiin, halusiko hän jäädä historiaan koulusurmaajana. Mies kiisti, että se olisi ollut hänen päällimmäinen syynsä.

– Olin aika vahvassa uskossa, että tulisin menettämään henkeni teon yhteydessä. Tiesin, että pitkä vankeusrangaistus olisi varmaan toinen vaihtoehto. Tiesin, että tästä tulee iso juttu, joka on esillä mediassa ja näin, ihmiset puhuu paljon tästä ja että tämä tulee olemaan varmaan yleistä turvallisuudentunnetta järkyttävä juttu kanssa, mies sanoi.

Miestä kuultiin oikeudessa lähes kahden tunnin ajan. Paikalle oli tullut median lisäksi useita miehen uhreja sekä muuta yleisöä.

Syyttäjä hakee Joel Marinille elinkautista vankeusrangaistusta. Puolustuksen mukaan mies oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen, minkä vuoksi hänelle tuomittavaa rangaistusta tulisi lieventää. Hänelle tehtiin esitutkinnan aikana mielentilatutkimus, jonka tulosta käsitellään myöhemmin oikeudenkäynnin aikana.

Hyökkääjän pysäyttänyt poliisi: Verijäljistä portaissa tajusin, että on tosi kyseessä

Kuopion kouluhyökkääjä olisi vakavasti haavoittanut tai tappanut häntä käskyttäneen poliisimiehen, jollei häntä olisi saatu pysäytettyä, kertoi hyökkääjää ampunut poliisi oikeudessa.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kuultiin ensimmäisenä kauppakeskus Hermaniin saapunutta poliisipartiota. Partioon kuului vanhempi konstaapeli ja tuolloin harjoittelussa ollut nainen, joka ampui tilanteessa hyökkääjää jalkaan.

Partion saaman hälytyksen mukaan kauppakeskuksen tiloissa oli tapahtunut puukotus, mutta tilanteen vakavuudesta ja uhrien määrästä heillä ei vielä saapuessaan ollut tietoa.

– Kauppakeskuksessa liikkeiden kalterit oli laskettu alas, ihmisiä oli kaltereiden takana ja palohälytys soi, se loi omanlaistaan tunnelmaa. Käytävillä ei ollut ketään, nainen kuvaili tilannetta kun partio meni sisälle rakennukseen.

Partio eteni toiseen kerrokseen pitkin portaikkoa, jossa nainen näki ensimmäistä kertaa veripisaroita.

– Veritipat portaissa oli se, mistä tiesin, että siellä on oikeasti tilanne päällä. Portaissa kuulin jostain myös, että henkilöllä on (miekan) lisäksi ase, nainen sanoi.

Ensimmäinen laukaus meni ohi

Partio tapasi toisen kerroksen käytävällä syytetyn, joka lähti poliisien käskytyksestä huolimatta lähestymään vanhempaa konstaapelia miekka ojossa. Poliisimies laukaisi aseensa, mutta ei osunut hyökkääjään.

– (Hyökkääjä) lähti tulemaan kohti, itse en osannut sanoa missä vaiheessa olin laukaissut aseen. Myöhemmin olen kuullut että olin ohikin täräyttänyt vielä, poliisimies kertoi oikeudessa.

Hyökkääjä pääsi viiltämään miestä käteen miekalla. Tuolloin poliisiharjoittelija ymmärsi, että hänen on toimittava.

– Ehdin rekisteröidä, että (partiokaveri) ei pysäyttänyt tekijää, ja että joudun itse ampumaan. Ammuin yhden laukauksen ja ajatus oli ampua alaraajoihin. (Hyökkääjä) oli niin lähellä partiokaveria, että hänet piti saada välittömästi pysähtymään, nainen sanoi.

Samaa sanoi haavoittunut poliisimies.

– Varmasti jos ei olisi yksi luoti osunut, minulle olisi käynyt huonommin. (Hyökkääjä) tiesi, että pyssy ei itsellä enää toimi, mies kertoi oikeudessa.

Vietiin sairaalaan samalla ambulanssilla hyökkääjän kanssa

Hyökkääjä ei suostunut luopumaan miekastaan vielä senkään jälkeen, kun häntä oli ammuttu jalkaan. Hänen taltuttamiseensa tarvittiin vielä koirapartiota ja etälamautinta.

– Raudoitin (hyökkääjän) ja ryhdyin välittömästi antamaan hänelle ensiapua. Jututin häntä siinä koko ajan ja yritin, että hän pitäisi silmät auki, häneltä meinasi tajunta lähteä siinä. Huusin kovastikin, että nyt silmät auki, pitää kestää hereillä, nainen sanoi.

Yksi paikalla olleista poliiseista kysyi hyökkääjän nimeä, minkä tämä kertoi. Muuta mies ei sanonut, nainen sanoi.

Kun hyökkääjä oli saatu hallintaan, poliisimies vietiin tarkastettavaksi ambulanssiin. Samaan ambulanssiin tuotiin toinen mies, ja auto lähti kohti sairaalaa. Matkalla poliisimies sai tietää, että samassa kyydissä oli nimenomaan hyökkääjä.

Syytetty on poliisikuulusteluissa kertonut, että toivoi poliisin ampuvan hänet kuoliaaksi. Hän sanoi myös, että olisi todennäköisesti yrittänyt tappaa poliisit, jos ei olisi haavoittunut.