Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion kouluhyökkääjä saa tänään tuomion – kysymys miehen mielentilasta keskeinen

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa tänään tuomion Kuopion viimevuotisesta kouluhyökkäyksestä.

Hyökkäys tapahtui kauppakeskus Hermanin yhteydessä olleissa Savon ammattiopiston tiloissa viime vuoden lokakuussa. Ammattiopistossa opiskellut mies hyökkäsi miekan kanssa luokkahuoneeseen.

Hyökkäyksessä kuoli 23-vuotias ukrainalaisnainen, ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui. Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja.

26-vuotiasta miestä syytetään yhdestä murhasta, 20:stä murhan yrityksestä sekä tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Osa opiskelijoista pääsi pakenemaan luokkahuoneesta ilman vammoja. Syyttäjä kuitenkin katsoo, että myös he olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa, koska syytetty valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti. Siksi myös heidän kohdallaan miestä syytetään murhan yrityksestä.

Syyttäjä: Ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää

Syyttäjä hakee miehelle elinkautista vankeusrangaistusta. Syytteiden mukaan mies oli suunnitellut tekoa pitkään ja huolella ja hankkinut sitä varten runsaasti erilaisia varusteita.

Syyttäjän mukaan uhrien vammat huomioiden on ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää.

– Lääkärinlausunnot ja vammankuvaukset tukevat (syytetyn) kertomaa siitä, että hänen pyrkimyksensä oli todella tappaa, ja tappaa mahdollisimman monta, syyttäjä Antti Kolehmainen sanoi oikeudessa syyskuussa.

Mies on myöntänyt murhan ja osan muista syytteistä. Puolustuksen mukaan mies oli kuitenkin tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen ja siksi hänelle pitäisi määrätä lievempi rangaistus. Miehelle tehtiin jo esitutkinnan aikana mielentilatutkimus, jonka lopputulos ja oikeuden kanta siihen tulevat ilmi tänään annettavassa tuomiossa.

Syytetty oli oikeussalissa rauhallinen ja ilmeetön

Oikeudenkäynti Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syyskuussa kesti kahdeksan päivää, ja sen aikana kuultiin yhteensä kymmeniä uhreja ja todistajia.

Myös syytettyä, Joel Marinia kuultiin oikeussalissa. Hän esiintyi oikeudessa rauhallisesti ja ilmeettömänä. Hän vastasi kysymyksiin, muttei ilmaissut erikseen myötätuntoa uhrejaan kohtaan.

Hyökkäyksensä kauppakeskus Hermanin tiloissa Marin lopetti vasta tultuaan ammutuksi. Hän kävi miekan kanssa poliisin kimppuun, jolloin tämän partiokaveri ampui miestä jalkaan. Mies ei suostunut luopumaan miekastaan vielä senkään jälkeen, vaan hänen taltuttamiseensa tarvittiin vielä koirapartiota ja etälamautinta.

STT on kertonut syytetyn nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden vuoksi.