Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SpaceX:n alus lähti matkaan – Biden hehkutti lennon osoittavan tieteen voiman

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ja sen kaupallisen yhteistyökumppanin ensimmäinen varsinainen lento lähti matkaan puoli kolmelta maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Neljää astronauttia kuljettava SpaceX -yhtiön Crew Dragon -alus Resilience laukaistiin matkaan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta.

Kapseli irtaantui onnistuneesti raketista, ja Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle sen on määrä telakoitua reilut 27 tuntia myöhemmin eli tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Presidentiksi nouseva Joe Biden kutsui lentoa osoitukseksi tieteen voimasta.

– Tämä osoittaa, mitä voimme saavuttaa, jos valjastamme käyttöön innovaatiomme, kekseliäisyytemme ja päättäväisyytemme, hän kirjoitti Twitterissä .

Väistyvä presidentti Donald Trump taas kutsui lentoa mahtavaksi ja otti myös omalle hallinnolleen kunniaa saavutuksesta. Hän väitti, että Nasa olisi ollut "lähellä katastrofia" ennen kuin Trumpin hallinto nousi valtaan.

– Nyt se (Nasa) on "kuumin" ja kehittynein avaruuskeskus maailmassa, Trump kirjoitti Twitterissä .

Tutkimustehtävä kestää puoli vuotta

Laukaisun oli määrä tapahtua jo vuorokautta aikaisemmin, mutta sitä siirrettiin sääolosuhteiden takia.

Miehistöön kuuluvat Nasalta Michael Hopkins, Victor Glover ja Shannon Walker sekä Japanin avaruusjärjestön astronautti Soichi Noguchi. He viettävät avaruusasemalla tutkimustehtävällä kuusi kuukautta.

Aiemmin tänä vuonna kaksi astronauttia kävi SpaceX:n aluksella koelennolla Kansainvälisellä avaruusasemalla. Kun kaksikko saapui avaruusasemalle toukokuun lopussa, oli kyseessä ensimmäinen kerta liki vuosikymmeneen, kun astronautit kuljetettiin avaruusasemalle amerikkalaisella avaruusaluksella. Tätä edeltäneiden yhdeksän vuoden ajan astronautit vietiin avaruusasemalle venäläisillä Sojuz-aluksilla.

Astronautit palasivat Maan kamaralle onnistuneesti runsaat kaksi kuukautta myöhemmin elokuun alussa.

Nasa tekee yhteistyötä kaupallisista yrityksistä myös Boeingin kanssa.