Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimakas sykloni rantautui Fidzhille, mutta oli torstaina siirtymässä jo hyvää vauhtia pois maan kahden suurimman saaren yltä

Eteläisen Tyynenmeren Fidzhillä tuhoisa Yasa-sykloni rantautui Suomen aikaa torstaina saariryhmän toisiksi suurimmalle saarelle Vanua Levulle, kertoo uusiseelantilainen Weatherwatch-sääpalvelu sivuillaan .

Weatherwatchin mukaan sykloni oli torstaina liikkumassa hyvää vauhtia pois Fidzhin kahden suurimman saaren alueelta. Sääpalvelun mukaan tämä on positiivinen kehityskulku ja joillain alueilla sademäärä ja tuhot tulevat vähentymään. Sykloni iski pahiten Vanua Levuun.

Maan eteläosissa rajua säätä voidaan nähdä paikallista aikaa vielä lauantaiaamunakin.

Merkkejä heikkenemisestä oli kuitenkin jo nähtävissä.

Weatherwatchin mukaan Yasa on yksi voimakkaimmista alueella mitatuista sykloneista. Korkeimman eli viitoskategorian myrsky oli kerännyt merellä voimia, ja tuulenpuuskat olivat aiemmin jopa 90 metriä sekunnissa.

– Tämä myrsky pystyy hukuttamaan kokonaisia saaria, peittämään alleen kokonaisia rannikkoyhteisöjä ja pyyhkiä joitakin pieniä saaria kartalta, Weatherwatchin johtaja Philip Duncan sanoi.

Aiemmin Fidzhin pääministeri Frank Bainimarama sanoi myrskyn vaikutuksen ulottuvan koko maan alueelle, ei vain esimerkiksi tietyille saarille. Hänen mukaansa yli 95 prosenttia maan asukkaista asuu myrskyn reitillä.

Katastrofien hallinnasta vastaavat viranomaiset ennustivat Yasan aiheuttavan jopa 16-metrisiä aaltoja osuessaan maihin, minkä vuoksi rannikkokylien asukkaita oli neuvottu siirtymään korkeammille paikoille. Bainimarama tosin kertoi ennusteiden lupaavan noin 10 metrin korkuisia aaltoja.

Vuoden 2016 Winston tappoi kymmeniä

Noin 900 000 asukkaan Fidzhillä oli jo ennen syklonin varsinaista saapumista ollut laajoja tulvia, jotka ovat katkaisseet teitä ja eristäneet yhteisöjä.

Saaristovaltiossa oli perustettu evakuointikeskuksia, sillä tuhojen uskottiin yltävän vuoden 2016 Winston-syklonin laajuisiksi. Tuolloin yli 40 ihmistä kuoli ja kymmeniätuhansia koteja tuhoutui.

Koulut on suljettu ja julkinen liikenne keskeytetty, ja julkisen sektorin työntekijöitä on käsketty pysymään kotonaan viikon jäljellä olevat työpäivät. Viranomaiset ovat pyytäneet ihmisiä suhtautumaan sykloniin vakavasti, jotta kuolonuhreilta vältyttäisiin.

Avustusjärjestö Pelastakaa lapset sanoo Fidzhin ottaneen opikseen Winstonista ja varautuneen esimerkiksi hankkimalla ruokaa ja tarvikkeita etukäteen. Järjestön paikallisosaston mukaan Fidzhin viranomaiset olivat varoittaneet, ettei juomavettä välttämättä ole saatavilla ainakaan kymmeneen päivään.

Pääministeri Bainimarama sanoi Yasan saattavan olla jopa Winstonia pahempi. Hän on pitkään kampanjoinut ilmastotoimien puolesta ja huomautti nytkin, että myrskyt muuttuvat ilmaston lämmetessä yhä voimakkaammiksi.

– Jokaisen meistä on suhtauduttava näihin ilmaston aiheuttamiin katastrofeihin kuolemanvakavasti, hän painotti.

Fidzhin rajat ovat kiinni koronaviruspandemian vuoksi, minkä järjestö ennakoi voivan haitata kansainvälisiä avustustöitä.