Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneessa epäillyssä murhan yrityksessä on tutkinnanjohtajan mukaan "poliittisiin tapahtumiin perustuva henkilökohtainen motiivi"

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneen väkivallanteon esitutkinta on valmistunut. Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan kahta miestä epäillään Jämsänkoskella heinäkuussa tapahtuneesta epäillystä murhan yrityksestä. Toinen epäillyistä on vangittu syyskuussa ja toinen lokakuussa, ja he ovat edelleen vangittuja. Heidän lisäkseen asiassa ei ole muita epäiltyjä.

Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui 17. heinäkuuta hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Jussi Luoto sanoo, että esitutkinnassa ei saatu varmuutta tekovälineestä.

Ilta-Sanomat puolestaan kertoo, että poliisin esitutkinnan mukaan tapahtumapaikalla teon aikaan oli ainoastaan yksi mies, 41-vuotias tuusulalainen mies. Murhan yrityksestä epäiltynä vangittu Jyväskylän kaupunginvaltuutettu, entinen kaupunginhallituksen jäsen Teemu Torssonen, 39. ei esitutkinnan mukaan kohdistanut Katajaan fyysistä väkivaltaa.

KRP:n mukaan väkivalta oli hengenvaarallista. Luoto sanoo, että esitutkinnan perusteella tekoa pidetään suunnitelmallisena.

– Tätä rikosnimikettä tukee raaka tekotapa ja sitten nimenomaan esitutkinnassa esille tullut teon suunnitelmallisuus.

– Suunnitelmallisuus, jota me epäilemme, perustuu teon toteuttamistapaan ennen tekoa, tekohetkellä ja teon jälkeen.

Poliisi epäilee, että tekoa on yritetty peitellä jälkeenpäin.

– Se on vahva epäilys.

Luoto sanoo, että esitutkinnan perusteella poliisille muodostui käsitys väkivallan motiivista.

– Tämäkin koostuu pienistä palasista, mutta tiivistettynä sanoisin, että poliittisiin tapahtumiin perustuva henkilökohtainen motiivi.

Luodon mukaan molemmat epäillyt miehet kiistävät teon.

STT on julkaissut Torssosen nimen jo esitutkintavaiheessa yhteiskunnallisen toimintansa vuoksi. Torssonen erotettiin perussuomalaisten jäsenyydestä vuonna 2019.