Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SpaceX:n prototyyppiraketti räjähti tulipallona testilennon jälkeisessä laskeutumisessa

Avaruusyhtiö SpaceX :n prototyyppiraketti räjähti tiistaina testilennon päätteeksi. Raketti oli yrittänyt laskeutua pystysuorassa, mutta päätyikin tuhoutumaan tulipallon saattelemana.

Verkossa esitetyssä lähetyksessä SpaceX:n kuuluttaja kertoi testilennon olleen erinomainen, mutta lisäsi laskeutumisessa olevan parantamisen varaa.

Kyseessä on jo toinen räjähdysonnettomuus pienen ajan sisällä. Joulukuussa Starship-kuljetusjärjestelmän edellinen prototyyppi koki samanlaisen kohtalon.

Yhtiön perustaja Tesla -pomo ja miljardööri Elon Musk on ollut poikkeuksellinen vaitonainen sosiaalisessa mediassa. Hän ilmoitti Suomen aikaa tiistaiaamuna vetäytyvänsä joksikin aikaa Twitteristä .

Raketti lähti ongelmitta ilmaan Texasin Boca Chicasta Suomen aikaa tiistai-illalla puoli yhdentoista aikoihin, nousi kuuden mailin eli noin kymmenen kilometrin korkeuteen ja teki testiliikkeitä vaakatasossa.

Ongelmat alkoivat, kun raketti yritti palata pystyasentoon laskeutumista varten. Videotallenteiden mukaan raketti tuli maata kohden liian lujaa ja huonossa kulmassa. Lopulta teräsrakenne rojahti maahan kovalla äänellä ja räjähti kirkkaan oransseihin liekkeihin. Tuli ei kuitenkaan levinnyt.

Yhtiön seuraava prototyyppiraketti näytti säilyneen vahingoittumana läheisellä lähtöalustalla.

Lähetyksen kuuluttajan John Inspruckerin mukaan yhtiö aikoo laukaista seuraavan testiraketin "lähitulevaisuudessa".

Edellinen lähtö tehtiin ilman tarvittavaa lupaa

Lähtö oli lykkääntynyt useita päiviä edelliseen joulukuun alkupuolella tehtyyn niin ikään räjähdykseen päättyneeseen Starship-testiin liittyneiden ongelmien vuoksi.

Yhtiö ei ollut ennen joulukuista testilentoa saanut Yhdysvaltojen ilmailuviranomaiselta (FAA) tarvittavaa turvallisuuslupaa, jota se oli hakenut lentoa varten. Yhtiö laukaisi raketin siitä huolimatta, ettei ilmailuviranomaiselta herunut lupaa.

Yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan ilmailuviranomainen oli käskenyt yhtiötä tutkimaan tapauksen. Lisäksi yhtiön tuli keskeyttää toimintansa Etelä-Texasissa sijaitsevalla lähtöpaikalla niiltä osin, minkä voitiin nähdä aiheuttavan vaaraa yleiselle turvallisuudelle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan FAA ei ollut antanut lähtölupaa viime viikolla ja vaati yhtiötä tekemään korjaavia toimenpiteitä, ennen kuin suostui antamaan lopulta luvan lähtöön maanantai-iltana. Ruostumattomasta teräksestä rakennettu raketti saikin lähtöluvan alle vuorokautta ennen koelentoa.

SpaceX:n toiveissa on, että sen 120-metrinen rakettijärjestelmä voisi joku päivä viedä henkilöstöä ja lastia kuuhun, Marsiin ja pidemmällekin.