Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten Pekka Katajaan kohdistunutta väkivallantekoa puidaan seuraavaksi hovioikeudessa – syyttäjä valitti käräjätuomiosta

Syyttäjä on valittanut käräjätuomiosta perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneessa väkivallanteossa. Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi viime kuussa 41-vuotiaan miehen syytteet murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin vahvisti perjantaina STT:lle, että valitus on jätetty. Hänen mukaansa valituksessa on kyse näytön arvioimisesta.

– Olemme käräjäoikeuden kanssa eri mieltä siitä, mitä kaksi keskeistä todistetta – postipaketti ja tekijöiden käyttämä auto – osoittavat ja kuinka varmasti. Syyttäjän mielestä käräjäoikeuden olisi tullut arvioida näyttöä toisin, Appelsin sanoi.

Syyttäjän valituksesta kertoi aiemmin Yle .

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta. Kaksi miestä tunkeutui aamupäivällä hänen asuntoonsa tekaistun pakettitoimituksen varjolla. Katajalle sanottiin paketin olevan perussuomalaisten puoluetoimistolta.

Kun Kataja avasi oven, tekijät ryntäsivät sisään, ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai muulla esineellä. Väkivallanteon jälkeen tekijät pakenivat paikalta, mutta paketti jäi asuntoon.

Käräjäoikeuden mukaan syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily

Paketista löytyi syytetyn ja perussuomalaisista erotetun Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen sormenjäljet. Torssonen ei ollut syytettynä asiassa, mutta syyttäjä katsoi tämän eduskuntavaaliehdokkuuden kariutumisen, johon Kataja oli vaikuttamassa, olleen motiivi teolle. Syytetty mies oli toiminut Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana.

Syytetty mies ja Torssonen kiistivät kumpikin liittyvänsä hyökkäykseen mitenkään. Torssosen osalta syyttäjä teki ennen oikeudenkäyntiä syyttämättäjättämispäätöksen, jonka mukaan Torssosen sormenjäljelle paketissa saattoi olla lukuisia syitä.

Auton osalta käräjäoikeus arvioi, että silminnäkijän kertomus ja tekijöiden matkasta saadut valvontakamerakuvat täsmäsivät syytetyn omistamaan harmaaseen farmariautoon. Asiassa ei oikeuden mukaan kuitenkaan pystytty osoittamaan, että tekijät olisivat liikkuneet juuri syytetyn omistamalla autolla tai että syytetty olisi ollut tekopaikalla.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily.

– Näyttö (syytetyn) osallisuudesta Katajaan kohdistuneeseen väkivaltaan perustuu aihetodisteisiin, joista usean yhteys käsiteltävään tapahtumaan on etäinen. Kun tekijöistä ei ole välittömiä havaintoja eikä heitä ole voitu yrityksistä huolimatta tunnistaa tekopaikalla, asiassa esitettyä näyttöä on mahdollista tulkita myös muulla kuin syytteessä kuvatulla tavalla, oikeus katsoi tuomiossaan.