Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukkosrintama pyyhälsi etelärannikolta Keski- ja Itä-Suomeen aiheuttaen tuhoja

Pienkoneen epäilty katoaminen aiheutti ison viranomaisoperaation Helsingin seudulla.

Keskiviikkona voimakas ukkosrintama liikkui Lounais-Suomesta koilliseen aiheuttaen runsaasti myrskytuhoja esimerkiksi Lounais-Suomessa, Uudellamaalla, Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Kymmeniltätuhansilta talouksilta katkesivat sähköt. Myös raideliikenteessä on ollut ongelmia eri syistä pitkin iltaa eri raideosuuksilla.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoi Twitterissä, että sen alueella on kaatunut useita puita teille ja syttynyt maastopaloja ukkospuuskien vuoksi.

Esimerkiksi Lounais-Suomessa satoi ukkosrintaman myötä niin paljon vettä, että Salossa monet kellarit tulvivat, kertoi pelastuslaitos. Ukkoskuuro aiheutti myös Kuopion kaupunkialueelle lyhyessä ajassa yli kymmenen tulvivan veden aiheuttamaa vahingontorjuntatehtävää.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Hannu Valtan mukaan tuulen nopeus liikkui välillä 22–25 metriä sekunnissa. Esimerkiksi Keski-Suomen Luhangassa Judinsalon saarella tuuli vielä tätäkin kovempaa, 29,3 metriä sekunnissa. Maanantaina Oulussa mitattiin yli 31,3 metriin sekunnissa yltäviä tuulia.

Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa. Valta kuvailee, että tällaisella tuulella yksittäisiä puita alkaa kaatua, irtotavaroita alkaa lentää ja kattoja irrota.

Ukkonen aiheutti myrskyvahinkojen suman

Eteläisessä Suomessa rajuilma aiheutti voimakkaita sateita ja tuulia iltapäivällä ja alkuillasta.

Pienkoneen epäilty katoaminen aiheutti ison viranomaisoperaation Helsingin alueella. Kateissa ollut vesitasolentokone laskeutui sittemmin turvallisesti Porvoon edustalle, kertoi Suomenlahden merivartiosto. Etsinnät meri- ja maa-alueella käynnistettiin, koska silminnäkijähavaintojen perusteella oli syytä epäillä mahdollista onnettomuutta.

Etelä-Savossa myrskyn aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä oli yli sata, mutta pelastuslaitoksen tietojen mukaan kukaan ei loukkaantunut. Keski-Suomen pelastuslaitos kertoi puolestaan saaneensa ukkosmyrskyn seurauksena hoidettavakseen noin 70 vahingontorjuntatehtävää.

Päivystävän meteorologin Hannu Valtan mukaan pieniä ukkosalueita liikkui myös varsinaisen laaja-alaisen ukkosrintaman ulkopuolella, esimerkiksi Koillismaalla ja Oulun seudulla.

Keskiviikkona lämpimintä oli Kaakkois-Suomessa. Parikkalassa mitattiin keskiviikon korkeimmat lukemat, 33,2 astetta.

Tiistaina Parikkalassa mitattiin tämän kesän tähän mennessä korkein lämpötila, 33,6 astetta.

Torstaina myrskyn ennakoidaan olevan ohi, mutta itäisessä Suomessa voi vielä sataa vettä. Myös kolmenkymmenen asteen helteet ovat ohi.