Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joensuussa karhupentuetta uhkaa lopettaminen emon loukattua itsensä pienpetorautaan – karhunpennuille on lähes mahdotonta löytää sijoituspaikkaa Suomessa

Joensuun Sarvingin ja Pirttivaaran alueella liikkuu loukkaantunut karhu, Itä-Suomen poliisi kertoo. Naaraskarhulla on vasemmassa etukäpälässään pienpetojen pyytämiseen tarkoitetut raudat, ja karhun mukana liikkuu kolme viime talvena syntynyttä pentua.

Poliisin mukaan loukkaantunut emäkarhu saattaa olla ihmisille vaarallinen, ja tarpeetonta liikkumista alueella pyydetään välttämään. Karhupentueeseen liittyvät havainnot tulee ilmoittaa hätäkeskukseen.

Pienpetopyyntiin tarkoitettu rauta karhun raajassa on vakava vamma, ja eläin joudutaan todennäköisesti lopettamaan, poliisi kertoo.

– Rauta on ollut karhun jalassa jo pitkään. Jalassa on sellaisia vammoja, että eläimen selviäminen luonnossa on mahdollista, mutta epätodennäköistä. Käytännössä se on menettänyt yhden raajansa, komisario Sami Joutjärvi kertoo STT:lle.

Pennut eivät selviäisi yksin luonnossa, edessä voi olla niidenkin lopettaminen

Poliisilla ei ole sijoituspaikkaa karhunpennuille. Tämänvuotisina pennut ovat poliisin mukaan kuitenkin liian pieniä selvitäkseen yksin.

– Jos emo lopetetaan, pentujen selviäminen ei ole mahdollista. Jos niille ei löydy sijoituspaikkaa, valitettavasti niiden lopettaminen on todennäköisin vaihtoehto, Joutjärvi kertoo.

Poliisi toivoo, että joku ulkopuolinen taho voisi ottaa pennut vastaan ja tarjota niille hoitoa.

– Ilolla otamme vastaan, jos joku niistä tarjoutuu huolehtimaan, sanoo Joutjärvi.

Ähtärin eläintarha: Karhunpennun sijoittaminen on vaikeaa

Karhunpennun tulisi olla noin vuoden ikäinen, jotta se selviäisi luonnossa itsenäisesti, kertoo intendentti Marko Haapakoski Ähtäri Zoosta. Tätä nuorempia karhunpentuja voitaisiin periaatteessa sijoittaa eläintarhoihin, mutta karhuille soveltuvat tilat ovat lähes aina jo käytössä.

– Hyvin harvoin, jos karhuja on lähtenyt muihin tarhoihin maailmalle ja tilaa sattuu olemaan, sijoitus onnistuu, Haapakoski kertoo.

Ähtäristä kerrotaan poliisin tiedustelleen eläintarhan mahdollisuuksista ottaa karhunpentu viimeksi vajaa kuukausi sitten. Silloin yksikään eläintarha Suomessa ei pystynyt ottamaan pentua vastaan.

– Meillä on kolme viisivuotiasta karhuveljestä toisessa tarhassa ja aikuiset karhut toisessa. Tilaa ei ole, Haapakoski kuvailee Ähtärin tilannetta.

Haapakoski katsoo Joensuussa liikkuvien pentujen lopettamisen olevan ainoa vaihtoehto, mikäli niiden emo lopetetaan eikä sijoituspaikkaa ole saatavilla.

– Se on inhimillisintä. Nämä tilanteet ovat todella valitettavia, Haapakoski sanoo.

Keväällä Kuhmosta löytynyt orpo karhunpentu sai kodin Kuusamon Suurpetokeskuksesta. STT ei keskiviikkoiltana tavoittanut Suurpetokeskusta kommenttia varten.

Poliisi vaatii arvokeskustelua pienpetorautojen vaikutuksista karhukantaan

Viimeisen kahden vuoden aikana Itä-Suomessa on jäänyt pienpetorautaan tiettävästi kolme karhua, poliisi kertoo. Viimeksi viime viikolla poliisi sai ilmoituksen Lieksasta karhusta, jolla oli pienpetoraudat kiinni etukäpälässä. Poliisi määräsi eläimen lopetettavaksi.

– On arvokeskustelun paikka, onko pienpetopyynti niin arvokasta, että karhujen suhteen syntyy tappioita, Joutjärvi linjaa.