Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toyotan nettovoitto yli viisinkertaistui – autoteollisuus on toipumassa koronasta

Autoteollisuus on toipumassa nopeasti koronasta. Suurimmista autovalmistajista keskiviikkona tuloksestaan kertoneen japanilaisen Toyotan nettovoitto yli viisinkertaistui huhti-kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna.

Toyotan nettovoitto kasvoi 6,9 miljardiin euroon. Jo aiemmin osavuosikatsauksensa antaneen Volkswagenin liikevoitto kohosi yhdeksän prosenttia 11,4 miljardiin euroon.

Autoteollisuus tarvitsee tällä hetkellä runsaasti varoja automallistojensa sähköistämiseen. Toyota on edelläkävijä hybriditeknologiassa, ja panostaa parhaillaan myös polttokenno- eli vetyautoihin. Volkswagen on puolestaan rynnistänyt voimalla täyssähköautojen markkinoille.

Yksi hätkähdyttävimmistä merkeistä sähköautojen suosion kasvusta on, että Suomessa Volkswagenin täyssähköauto ID.4 nousi heinäkuussa ensirekisteröintitilastossa jo viidenneksi suosituimmaksi automalliksi.

Kauas taakse jäi muun muassa tähän mennessä ylivoimaisesti suosituin Volkswagenin malli Golf.

Keskiviikkona tuloksensa julkaisseista autoyhtiöistä Stellantis kertoi nettovoittonsa kasvaneen 5,8 miljardiin euroon. Stellantis syntyi, kun ranskalainen PSA ja italialais-yhdysvaltalainen Fiat Chrysler yhdistyivät aiemmin tänä vuonna.

Toyotan automerkkejä ovat myös Lexus, Suzuki ja Daihatsu. Volkswagenin merkkejä ovat muun muassa Audi, Skoda ja Seat. Citroen, Peugeot, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Chrysler ja Jeep kuuluvat puolestaan Stellantisin merkkeihin.

Sirupula haittaa autoteollisuutta

Autoteollisuutta haittaa tällä hetkellä sirupula. Mikrosirut ovat välttämättömiä uudenaikaisissa autoissa.

Sirupula on vaivannut alaa viime vuoden lopulta lähtien. Sirut ohjautuivat kulutuselektroniikkaan autoteollisuuden supistettua viime vuonna tuotantoaan koronan vuoksi.

Nyt autoteollisuus on ihmeissään sirujen saatavuuden kanssa, kun autotehtaiden tuotanto on palaamassa ennalleen.

Toyota kertoo kyenneensä vakaaseen tuotantoon sirupulasta huolimatta. Yhtiö joutui kuitenkin kesäkuussa keskeyttämään tuotantonsa kahdella autotehtaalla Japanissa.

Lähteenä myös AFP.