Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kabulin lentokentällä täysi kaaos, Wall Street Journalin mukaan ainakin kolme ihmistä on ammuttu – Finnairin Bangkok-lennot eivät enää kulje Afganistanin yli

Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä vallitsee täysi kaaos ihmisten pyrkiessä pois Taleban-liikkeen hallintaan päätyneestä maasta.

Kabulin lentokentällä on ammuttu ainakin kolme ihmistä, kertoo Wall Street Journal (WSJ). Lehti perusti tietonsa silminnäkijähavaintoihin verisistä ruumiista kentän matkustajaterminaalissa. Kentällä olevat yhdysvaltalaisjoukot eivät ole toistaiseksi vahvistaneet tapahtunutta.

Uutistoimisto Reutersin silminnäkijälähteiden mukaan lentokentällä olisi kuollut ainakin viisi ihmistä. Tässä yhteydessä ei mainittu, oliko uhreja ammuttu vai olivatko he esimerkiksi tallautuneet kuoliaaksi lentokentällä valitsevassa kaaoksessa.

Väkeä tungeksii kentällä, ja uutistoimisto AFP:n mukaan amerikkalaissotilaat ovat ampuneet varoituslaukauksia pitääkseen ihmismassat aisoissa.

Lentokentän mukaan kaikki kaupalliset lennot Kabulista on keskeytetty "ryöstelyn" estämiseksi eikä ihmisten pitäisi tulla kentälle ollenkaan.

Videokuvien perusteella ihmisiä kuitenkin saapuu matkatavaroineen kentälle hallitsemattomasti ilman minkäänlaisia tarkastuksia, ja väkeä tungeksii myös pysäköityjen koneiden läheisyydessä kentän lentotasolla.

Norja kertoi evakuoineensa suurlähetystönsä väkeä Afganistanista viime yönä, vahvisti ulkoministeri Ine Eriksen Söreide yleisradioyhtiö NRK :lle. Ministerin mukaan evakuointioperaatio on kuitenkin yhä kesken, eikä hän sen vuoksi voi kertoa tilanteesta enempää yksityiskohtia.

Myös muun muassa Ranska ilmoitti evakuoivansa kansalaisiaan tämän päivän kuluessa.

USA yrittää pitää lentokentän toiminnassa

Yli 60 maata Suomi mukaan lukien ovat vedonneet Talebania päästämään ulkomaalaiset ja maasta pois pyrkivät afganistanilaiset lähtemään Afganistanista.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan yhteisessä lausunnossa vaaditaan pitämään Afganistanin tiet, lentokentät ja rajanylityspaikat auki.

Äärijärjestö Taleban saapui eilen Kabuliin ottaakseen kaupungin haltuunsa. Presidentti Ashraf Ghani pakeni eilen maasta ennen joukkojen saapumista pääkaupunkiin.

Yhdysvallat on evakuoinut koko lähetystönsä väen Kabulin lentokentälle ja myös lennättänyt jo satoja diplomaatteja ulos maasta. Lisäksi maa on tuonut Kabuliin tuhansia sotilaita varmistamaan kentän turvallisuuden ja toiminnan.

Afganistanin presidentin entinen neuvonantaja sanoo qatarilaiskanava al-Jazeeralle , että kansainvälisten joukkojen tulisi jäädä pääkaupunki Kabuliin.

Shafiq Hamdam näkee, että joukkojen tulisi jäädä varmistamaan, että äärijärjestö Taleban pitää kiinni lupauksistaan. Järjestö on muun muassa ilmoittanut haluavansa rauhanomaisen vallanvaihdon.

Lentoyhtiöt muuttaneet reittejään

Finnair ei maanantaista lähtien ole käyttänyt Afganistanin ilmatilaa, yhtiö kertoo Twitterissä . Afganistanin ilmatilan kiertäminen pidentää hieman lentoaikaa. Muutos vaikuttaa Finnairin Bangkokin-lentoihin.

Useat suuret lentoyhtiöt ovat muuttamassa lentoreittejään välttääkseen Afganistanin ilmatilan. Asiasta uutisoi esimerkiksi Channel News Asia -sivusto .

Ainakin United Airlines, British Airways ja Virgin Atlantic ilmoittivat, etteivät ne käytä Afganistanin ilmatilaa.

United Airlinesin tiedottaja sanoi, että muutos vaikuttaa useisiin lentoyhtiön lentoihin Yhdysvaltain ja Intian välillä.

Lentoseurannan verkkosivusto FlightRadar24 näytti, että muutamia kaupallisia lentoja suuntasi Afganistanin yli maanantaina aamukuudelta Suomen aikaa, mutta monia lentokoneita oli reititetty lentämään naapurimaiden Pakistanin ja Iranin yli.

Lentoyhtiöt ja hallitukset ovat huomioineet viime vuosina entistä enemmän riskejä, jotka liittyvät konfliktialueiden yli lentämiseen.

STT-työryhmä: Elise Aaltonen, Pertti Mattila, Milja Rämö, Niilo Simojoki