Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus tukee pumppuvoimalaitoksen rakentamista Pyhäsalmen kaivokseen

Hallitus tukee pumppuvoimalaitoksen rakentamista Pyhäsalmen käytöstä poistuvaan kaivokseen Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla.

Hallituksen raha-asiainvaliokunta puolsi torstaina päätösluonnosta uusiutuvan energian investointituen myöntämisestä Suomen Energiavarasto Oy:lle pumppuvoimalaitoksen rakentamiseen Pyhäsalmen kaivokseen. Tukisumma on 26,3 miljoonaa euroa, mistä työ- ja elinkeinoministeriön on määrä tehdä muodollinen päätös lähiaikoina.

Pumppuvoimalaitoksessa laitoksen vesi varastoitaisiin kaivoksen yläpuolelle avolouhoksen vesialtaaseen. Laitoksen ala-allas ja voimayksikkö sijoitettaisiin kaivoksen alaosaan 1 400 metrin syvyyteen. Sähkön hinnan ollessa matala vettä pumpattaisiin yläaltaaseen, ja sähkön hinnan ollessa korkea laitos toimisi kuin vesivoimalaitos tuottaen sähköä verkkoon.

Louhinta Pyhäsalmen kaivoksella on loppumassa tänä vuonna. Pumppuvoimalaitos olisi tarkoitus käynnistää vuonna 2025. Pumppuvoimalaitoksen teho olisi 75 megawattia ja laitosta olisi mahdollista laajentaa 150 megawatin tehoon.

Poikkeuksellinen hanke

Pumppuvoimalaitoksen teknologia on vakiintunutta ja laajasti käytössä maailmalla. Suomeen tällaisia laitoksia tai vastaavan kokoluokan energiavarastoja ei kuitenkaan ole vielä rakennettu.

Kansainvälisestikin poikkeuksellista Pyhäsalmen hankkeessa on pumppuvoimalaitoksen sijoittaminen käytöstä poistettuun kaivokseen ja laitoksen poikkeuksellisen suuri putouskorkeus.

– Tuen myötä pitkään toiminut kaivos saa uuden merkityksen osana kotimaista energiakokonaisuutta. Nyt etenevä tuki yhdessä muiden investointi- ja energiatukien kanssa vahvistaa uusiutuvaa ja puhdasta kotimaista energiajärjestelmää, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Suomen Energiavarasto Oy:n mukaan hankkeen rakennusvaiheen työvoimatarve on noin 600 henkilötyövuotta. Käynnistymisen jälkeen laitos työllistäisi 5–20 henkilöä toiminnan laajuudesta riippuen.