Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Venäjän duuman vaaleissa kolmas ja viimeinen äänestyspäivä, Ranska syyttää Australiaa ja Yhdysvaltoja valehtelusta

Tutkimus: Yhdessä laulaminen helpotti Parkinsonin tautia sairastavien ääniongelmia

Laulamiseen pohjautuvalla kuntoutuksella voi vähentää Parkinsonin tautia sairastavien äänihäiriöitä. Tampereen yliopiston tutkimuksessa kuorolauluun perustuva ääniharjoittelu selkeytti sairaudesta kärsivien puhetta. Esimerkiksi heidän äänenvoimakkuutensa kasvoi useita desibelejä.

Yhdessä laulamisesta toivotaan tulevaisuudessa uutta kuntoutusmenetelmää puheterapian rinnalle.

Parkinsonin tauti aiheuttaa monille puhumisen ongelmia. Puhe voi puuroutua ja ääni muuttua hiljaiseksi sekä monotoniseksi.

Vanhat metsäojitukset vaikuttavat yhä suomalaisiin järviin

Vuosikymmeniä sitten tehdyt metsäalueiden ojitukset vaikuttavat vesistöihin yhä. Luonnonvarakeskus on todennut, että vanhat ojitukset aiheuttavat kuormitusta noin kaksi kertaa enemmän kuin hallinnossa ja raportoinneissa on aiemmin esitetty.

Metsäala kertoo tiedostavansa asian. Uudisojituksia ei olekaan juuri tehty 2000-luvulla, ja kunnostusojituksiakin tehdään valikoiden, sanoo Metsäteollisyys ry:n metsäasiantuntija Anu Islander.

SpaceX:n historiallinen siviililento palasi Maan pinnalle

Ensimmäinen pelkistä siviileistä koostuva avaruuslento on palannut Maan pinnalle. Avaruusalus laskeutui Atlanttiin lähellä Floridan rannikkoa lauantaina iltaseitsemältä paikallista aikaa.

Lennolla oli mukana neljä yhdysvaltalaista avaruusturistia. Ensimmäistä kertaa avaruuslentojen historiassa mukana ei ollut yhtään ammattiastronauttia.

SpaceX:n raketti vei Dragon-avaruusaluksen Maan kiertoradalle, jossa se vietti kolme vuorokautta. (Lähde: AFP)

Venäjän duuman vaaleissa kolmas ja viimeinen äänestyspäivä

Venäjän duuman vaaleissa on tänään kolmas ja viimeinen äänestyspäivä. Parlamenttivaalit antavat venäläisille mahdollisuuden äänestää myös verkossa.

Eilen Venäjän vaalilautakunta ilmoitti, että se oli havainnut ulkomaisten puuttumisen meneillään oleviin vaaleihin. Lautakunnan mukaan kolme hakkerien hyökkäystä tehtiin vaalien verkkojärjestelmään.

Vaaliviranomaiset kertoivat varautuvansa siihen, että tänään saatetaan tehdä vaaleja vastaan uusia verkkoiskuja.

Venäjän vaalien alla todellisia opposition edustajia on estetty asettumasta ehdolle. Hallinnon myös odotetaan turvautuvan vaalivilppiin halutun lopputuloksen varmistamiseksi. (Lähde: AFP)

Ranska syyttää Australiaa ja Yhdysvaltoja valehtelusta

Ranskan tulehtuneet välit liittolaisiinsa Australiaan ja Yhdysvaltoihin eivät osoita paranemisen merkkejä. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian syytti lauantai-iltana maita valehtelusta ja kaksinaamaisuudesta sukellusvenekiistassa.

Aiemmin viikolla Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja päätti rakentaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella. Kymmenien miljardien eurojen arvoisen tilauksen meneminen sivu suun suututti Ranskan hallituksen.

Ranska kutsui suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta kotiin, mikä oli Le Drienin mukaan symbolinen ele sen osoittamiseksi, kuinka tyytymättömiä Ranskassa ollaan. (Lähde: AFP)

Tanskalainen ex-huippupyöräilijä kuoli onnettomuudessa 37-vuotiaana

Tanskalainen entinen ammattilaistason maantiepyöräilijä Chris Anker Sörensen on kuollut liikenneonnettomuudessa 37-vuotiaana.

Sörensen oli Belgiassa pyörälenkillä, kun auto törmäsi häneen. Hän kuoli myöhemmin vammoihinsa. Sörensen oli Belgiassa tanskalaisen TV 2 -kanavan kommentaattorina maantiepyöräilyn MM-kisoissa.

Sörensen polki useita vuosia ammattilaistalleissa ja saavutti yhden etappivoiton Italian ympäriajossa vuonna 2010. Ranskan ympäriajon kokonaiskilpailussa hän oli parhaimmillaan 14:s vuonna 2012. Sörensen lopetti uransa vuonna 2018. (Lähde: Ritzau)