Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolaimista suuvaurioita yli puolella tarkastetuista ravihevosista – Eläinlääkäri vetoaa: "Ei saisi aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä"

Viranomaiset ovat paljastaneet suuvaurioita yli puolella tarkastetuista ravihevosista. Tulokset ovat peräisin aluehallintoviraston ja kunnaneläinlääkäreiden tarkistuksista elo-lokakuussa kahdessa ravikilpailussa Kouvolassa ja Espoossa sekä Ypäjän kenttäratsastuskilpailussa.

Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 82 hevosta. Satunnaisotannalla tarkastettiin hevosten suut erityisesti kuolainten vaikutusalueella kilpailun jälkeen.

Kenttäratsastuskilpailun jälkeen tarkastettiin kymmenen hevosta, joista puolella esiintyi suuvaurioita. Näistä lieviä oli kahdella hevosella ja kohtalaisia kolmella hevosella.

Ravikilpailuissa tarkastettiin 72 hevosta, joista suomenhevosia oli 27 ja lämminverisiä 45. Kahta hevosta ei saatu tarkastettua. Näistä toisella oli suupielessään ulospäin havaittavaa verenvuotoa.

Ravihevosista 58 prosentilla esiintyi suuvaurioita kuolainten vaikutusalueella. Vaurioista kohtalaisia tai vakavia oli 57 prosenttia.

Suuvaurioita havaittiin kaikkien kuolainmallien käytön jälkeen. Tietyt kuolainmallit näyttävät kuitenkin aiheuttavan herkemmin vakavampia vaurioita.

– Kohtalaiset ja vakava-asteiset suuvauriot aiheuttavat epäilemättä kipua hevoselle, kertoo tiedotteessa Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Tanja Häkkinen.

– Erityisen tärkeää olisi antaa vaurioille riittävästi aikaa parantua ilman kuolainten käyttöä tai ohjaspainetta. Hevoselle ei saisi aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä treenaamalla tai kilpailemalla suuvaurioista piittaamatta, Häkkinen korostaa.

Vaurioista vakava-asteisiksi tulkittiin seitsemän prosenttia. Eläinsuojeluviranomainen on antanut näiden hevosten haltijoille eläinsuojelulain mukaisia kieltoja ja määräyksiä tai on harkitsemassa niiden antamista. Hevosten terveydentilaa myös seurataan jatkovalvonnalla.