Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten verovelka poikkeuksellisesti laskenut loppuvuotta kohden

Yritysten ja ihmisten maksamaton verovelka oli lokakuun alussa 110 miljoonaa euroa pienempi kuin vuoden alussa, Verohallinto kertoo. Lievä lasku alkuvuonna on poikkeuksellista, sillä yleensä velka kasvaa loppuvuotta kohden kunnes vanhat velat vanhenevat vuodenvaihteessa.

Esimerkiksi viime vuonna verovelka kasvoi samana tammi–lokakuun välisenä ajanjaksona 1,3 miljardia euroa. Yhteensä verovelkaa on tällä hetkellä noin 3,7 miljardia.

Yritykset ja henkilöasiakkaat pystyivät huhti–elokuussa hakemaan lisäaikaa verojen maksuun helpotetuin ehdoin. Helpotettuun maksujärjestelyyn haki yhteensä 26 000 asiakasta, joista noin 70 prosenttia oli henkilöasiakkaita.

Helpotettujen maksujärjestelyjen tavoitteena oli auttaa erityisesti yrityksiä ja toiminimiyrittäjiä, jotka ovat koronatilanteen takia maksuvaikeuksissa.

– Hakemusten valossa näyttää siltä, ettei yrityksillä ollut enää tänä vuonna yhtä paljon koronasta johtuvia maksuvaikeuksia kuin viime vuonna, riskivastaava Tuomas Hurskainen Verohallinnosta sanoo tiedotteessa.

Asiakkaiden oli mahdollista hakea lisäaikaa verojen maksuun helpotetusti myös vuonna 2020. Silloin helpotettua maksujärjestelyä haki yhteensä 39 000 asiakasta. Viime vuonna helpotusta hakeneista puolet oli yrityksiä ja puolet henkilöasiakkaita.

Konkurssisumaa ei ole tullut

Verohallinto on tänä vuonna tehnyt syyskuun loppuun mennessä yhteensä 800 konkurssihakemusta. Konkurssihakemusten määrä ei vielä ole korona-aikaa edeltävällä tasolla, sillä vuonna 2019 tammi–syyskuun välisenä aikana Verohallinto teki 930 konkurssihakemusta.

Koronatilanteen takia voimassa ollut väliaikainen konkurssilaki rajoitti velkojien oikeutta hakea yritys konkurssiin tammikuun loppuun 2021 asti. Väliaikainen konkurssilaki vähensi huomattavasti Verohallinnon tekemiä konkurssihakemuksia.

Nyt Verohallinto voi hakea yritystä konkurssiin normaalin käytännön mukaan.

– Tästä huolimatta konkurssihakemusten määrässä ei ole ollut rajua nousua ainakaan toistaiseksi. Viimeisten parin kuukauden aikana lähetettyjen konkurssihakemusten määrä on ollut lähellä koronaa edeltävän ajan kuukausittaisia määriä, Verohallinnon prosessinomistaja Timo Helin sanoo tiedotteessa.