Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Volvo Cars palaa pörssiin 22 vuoden tauon jälkeen

Henkilöautovalmistaja Volvo Cars tekee paluun Tukholman pörssiin 22 vuoden tauon jälkeen. Yhtiö ilmoitti maanantaina listautuvansa 28. lokakuuta. Osakeannissa myydään noin viidennes osakekannasta ja osakkeiden hintahaarukka on 53–68 kruunua osaketta kohti. Yhtiön pörssiarvo voi siten nousta liki 20 miljardiin euroon.

Annissa myydään osakkeita 25 miljardin kruunun (2,5 miljardin euron) arvosta. Kiinalainen Geely jatkaa Volvo Carsin pääomistajana.

Pörssiin suuntaa myös Geelyn ja Volvon yhteinen sähköautoyhtiö Polestar.

Toimitusjohtaja Håkan Samuelsson sanoi yhtiön odottavan, että erityisesti ruotsalaiset piensijoittajat kiinnostuvat mahdollisuudesta sijoittaa perinteikkääseen ruotsalaisyhtiöön.

– Pääomistajamme on kiinalainen yksityishenkilö, joka on ollut hyvin vahva tuki Volvon kehitykselle, ja olen vakuuttunut, että näin tulee jatkumaan, Samuelsson sanoi.

Sähköä kohti

Antiesitteessään Volvo Cars kertoo, että yhtiö on kuluvan vuoden syyskuun loppuun mennessä kasvattanut myyntiään 18 prosentilla ja saanut kaupaksi reilut 530 000 autoa. Liikevaihto kasvoi 14 prosentilla 20 miljardiin euroon ja liikevoitto nousi 1,6 miljardiin euroon edellisvuoden 360 miljoonasta eurosta.

Volvo Cars aikoo sähköistää tuotantoaan nopeasti.

– Vuonna 2030 kaikkien autojemme on määrä olla kokonaan sähköisiä. Sähköistyminen merkitsee, että markkinoille tulee uusia kilpailijoita ja toimijoita, mikä on kaikille piristävää, Samuelsson sanoi.

Volvo Cars poistui pörssistä vuonna 1999, kun Ford osti sen. Ford joutui myymään yhtiön Geelylle 1,8 miljardilla dollarilla (1,55 miljardilla eurolla) vuonna 2010 ajauduttuaan vaikeuksiin finanssikriisin jälkeen.

Raskaita ajoneuvoja valmistava Volvo Group on listattu erillisenä yhtiönä.