Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myräkän jälkeen tuulet hellittävät ja sää poutaantuu – seuraava saderintama saapumassa sunnuntaina iltapäivällä

Perjantaina maan eteläosia piiskanneet sateet ja rajut tuulet pitivät pelastuslaitoksia kiireisinä, ja korkealle nousseet merivedet kiusasivat rannikoiden asukkaita. Viikonloppua kohden rajut tuulet kuitenkin hellittävät ja sää poutaantuu, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

– Myrskymatalapaine on siirtymässä itään, ja tuulet merialueilla heikkenevät. Illan edetessä sää kylmenee ja lumiraja hiipii etelämmäksi. Tampereen ja Jyväskylän suunnilla on joitain lumi- ja räntähavaintoja, kuvaili päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa perjantaina alkuillasta.

Lauantaina aamulla heikon ajokelin varoitukset ovat yhä voimassa monin paikoin maan eteläosassa. Myös tulvariski on olemassa länsirannikolla vielä lauantaina. Sateet väistyvät kuitenkin etelästäkin puoleenpäivään mennessä. Sunnuntain vastaiseen yöhön mennessä koko maassa on poutaista ja kylmää.

Lauantain lämpötilat jäävät enimmillään 1–4 asteeseen etelässä ja korkeimmillaan nollaan pohjoisessa.

Poutasää jää paikoin lyhyeksi, sillä länsirannikolle saapuu seuraava saderintama jo sunnuntaina iltapäivällä.

Myräkkä hajotti paikkoja Suomenlahd ella

Raju tuuli ja meriveden nousu irrottivat perjantaina veneitä laitureista ja satamista Helsingin edustalla ja itäisellä Suomenlahdella, kertoi Suomenlahden merivartiosto. Itäisellä Suomenlahdella irtosi myös laitureita. Osa niistä meni säpäleiksi merenkäynnissä.

Meriveden nousu näkyi muun muassa Espoon alueella jalankulkuteille ojista ja pikkujoista nousseena vetenä. Yli äyräiden nousseet vesimassat kastelivat kulkuteitä myös Kotkassa ja Haminassa.

Suomenlahden meriveden pinta nousi Helsingin edustalla liki metrin heti aamusta. Tulvavedet veivät mukanaan maalta mereen irtaimistoa, joka voi aiheuttaa vaaratilanteita. Merivartiosto kehottaa viikonlopun veneilijöitä erityiseen varovaisuuteen varsinkin pimeällä.

Tuuli katkoi kookkaan aluksen peräköydet Kotkan lähellä

Mussalon satamassa Kotkan ulkopuolella tuuli katkoi kookkaan rahtialuksen peräköydet, Suomenlahden merivartiosto kertoi perjantaina iltapäivällä . Alus roikkui hetken keulaköysien varassa. Merivartioston partiot saivat autettua aluksen takaisin laituriin kiinni, ja suuremmilta vahingoilta vältyttiin.

Myös pelastuslaitoksilla oli perjantaina runsaasti tehtäviä. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta kerrottiin puoliltapäivin noin 30 aamun vahingontorjuntatehtävästä pääosin Hangon ja Raaseporin alueelle.

Liikenteessä heikko ajokeli aiheutti muun muassa kahden rekan jumiutumisen jyrkkään mäkeen Nurmeksessa, kertoi Pohjois-Karjalan pelastuslaitos. Pirkanmaalla puolestaan nähtiin kolmen auton ketjukolari, johon joutuneet kolme kuskia pääsivät omin avuin pois autoistaan.