Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomalaiset luottavat lääketieteen asiantuntijoihin, Krista Kiurun koronaviestintä epäonnistui

Suomalaiset luottavat kyselyssä eniten lääketieteen asiantuntijoihin koronaviestinnässä

Enemmistö suomalaisista arvioi lääketieteen asiantuntijoiden koronaviestinnän onnistuneeksi, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tuoreesta kyselytutkimuksesta.

65 prosenttia kyselyyn vastanneista antoi asiantuntijoille erittäin tai melko hyvän arvosanan. Hallituksen koronaviestintään oli tyytyväisiä hieman alle puolet vastaajista.

Eniten tyytymättömyyttä kohdistui perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) viestintään. Vastaajista 38 prosenttia arvioi hänen onnistuneen heikosti koronaviestinnässä.

Arvioitavia tahoja oli kaikkiaan kuusi. Kantar TNS Oy toteutti kyselyn 11.–15. syyskuuta. Haastatteluja tehtiin yhteensä tuhat.

Kantasolurekisteriin tavoitellaan tuhansia uusia jäseniä vuodessa

SPR:n ylläpitämässä Suomen kantasolurekisterissä on tällä hetkellä noin 55 000 jäsentä, mutta lisää tarvittaisiin kipeästi. SPR:n tavoitteena on saada rekisteriin vuosittain 5 000–10 000 uutta jäsentä.

Rekisteriin liittyminen ei vielä tarkoita kantasolujen luovutusta. Oikeanlaisen luovuttajan löytäminen rekisteristä on usein haastavaa.

Tällä hetkellä yli kaksi kolmasosaa Suomen kantasolurekisterin jäsenistä on naisia.

Kantasolusiirtoa käytetään vaikeiden veritautien hoitoon. Useimmiten kyseessä ovat erilaiset leukemiat.

Suomessa tehdään vuosittain yleensä noin 160–180 kantasolusiirtoa.

Sateet ja tuulet heikkenevät rajuilman jäljiltä etelässä

Perjantaina koetut rajut tuulet hellittävät ja sää poutaantuu lauantaina, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Aamulla heikon ajokelin varoitukset ovat yhä voimassa monin paikoin maan eteläosassa. Myös tulvariski on olemassa länsirannikolla vielä lauantaina.

Sateet väistyvät kuitenkin etelästä puoleenpäivään mennessä. Sunnuntain vastaiseen yöhön mennessä koko maassa on poutaista ja kylmää.

Lauantain lämpötilat jäävät enimmillään 1–4 asteeseen etelässä ja korkeimmillaan nollaan pohjoisessa. Poutasää jää paikoin lyhyeksi, sillä länsirannikolle saapuu seuraava saderintama jo sunnuntaina iltapäivällä.

Fitch piti Suomen luottoluokituksen aiemmalla tasolla ja arvioi näkymät vakaiksi

Luottoluokituslaitos Fitch Ratings on pitänyt Suomen luottoluokituksen näkymät vakaina. Laitos ei muuttanut Suomen valtion luottoluokitusta ja se säilyi aiemmalla AA+-tasolla.

Fitchin Suomen aikaa puolilta öin julkaisemassa arviossa ennustetaan, että Suomen talous kasvaisi tänä vuonna 3,5 prosenttia.

Arviossa sanotaan, että Suomen bruttokansantuote ylitti tämän vuoden toisella neljänneksellä koronapandemiaa edeltävän tason. Samoin työllisyys on palautunut pandemiaa edeltäneelle tasolle.

YK pelkää laajempaa ihmisoikeuskatastrofia Myanmarissa

YK pelkää suurempaa ihmisoikeuskatastrofia Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Myanmarissa, joka on ollut kaaoksessa helmikuisen vallankaappauksen jälkeen.

Tuhansien joukkojen on raportoitu kokoontuneet Myanmarin pohjoisosiin. Pelkona on, että alueella voi tapahtua joukkomurhia tai rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Paikallisen tarkkailuryhmän mukaan yli 1 100 siviiliä on surmattu ja yli 8 000 ihmistä on pidätetty vallankaappauksen jälkeen. (Lähde: AFP)

Ammattiliitto sanoo: Kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa näyttelijä Baldwinin aseessa oli oikea luoti

Yhdysvalloissa muun muassa elokuva-alan tekniikasta vastaavia edustava ammattiliitto IATSE sanoo jäsenilleen lähettämässään sähköpostissa, että kuvaaja Halyna Hutchinsin kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa näyttelijä Alec Baldwinin käyttämässä aseessa oli oikea luoti. Poliisi ei ole vahvistanut ammattiliiton tietoa.

Elokuvan tuotannon edustaja oli aiemmin sanonut Hollywood Reporterin mukaan, että onnettomuudessa lauennut rekvisiitta-ase oli ladattu paukkupatruunoilla.

Halyna Hutchins sai surmansa Rust-elokuvan kuvauksissa, kun Baldwin laukaisi aseen. Hutchinsin lisäksi elokuvan ohjaaja haavoittui ampumisessa. (Lähde: AFP)

Markkasen edustama Cavaliers taipui Hornetsille

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen edustama Cleveland Cavaliers taipui Charlotte Hornetsille lukemin 112–123. Cavaliers oli vielä johdossa kahden erän jälkeen, mutta Hornets ohitti kotijoukkueen kolmannella jaksolla.

Markkanen pussitti pelissä 13 pistettä ja otti yhteensä viisi levypalloa. Peliaikaa suomalainen sai yli 34 minuuttia.

Cavaliersin ja koko ottelun tehokkain pelaaja oli Collin Secton, joka teki 33 pistettä.

Synkän alkukauden taakse jättänyt Arsenal jatkoi pisteputkeaan

Kolmella tappiolla kautensa aloittanut lontoolaisjoukkue Arsenal jatkoi perjantai-iltana vahvaa syysvirettään jalkapallon Englannin Valioliigassa. Arsenal pelasi jo kuudennen peräkkäisen tappiottoman liigapelin, kun se voitti kotiyleisönsä edessä Aston Villan 3–1.

Arsenalin avausmaalin nikkasi kulmapotkusta 23. peliminuutilla Thomas Partey. Avausjakson lopulla Aston Villan maalivahti Emiliano Martinez torjui Pierre-Emerick Aubameyangin laukoman rangaistuspotkun, mutta Aubameyang ehti ensimmäisenä paluupalloon ja viimeisteli taukolukemiksi 2–0.

Toisella jaksolla Arsenal-pelaajista onnistui vielä Emile Smith Rowe. Aston Villan ainokaisen teki Jacob Ramsey.