Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Akuutissa itsemurhavaarassa olevien kriisipuhelut liki kolminkertaistuneet koronapandemian aikana

Kriisipuhelimeen akuutissa itsemurhavaarassa olevilta tulleiden soittojen määrä on lähes kolmikertaistunut koronapandemian aikana, kertoo Mieli Suomen Mielenterveys ry tiedotteessaan.

Syksyllä 2019 Mieli ry:n Kriisipuhelimessa käytiin kuukausittain reilut 40 keskustelua, joissa päivystäjä arvioi soittajan olevan akuutissa itsemurhavaarassa. Viime syksynä vastaavia keskusteluja oli lähes 120 kuukaudessa.

Akuutiksi itsemurhavaaraksi lasketaan tiedotteen mukaan soitot, joissa soittaja on lähiaikoina yrittänyt itsemurhaa tai hänellä on valmis itsemurhasuunnitelma.

Kriisipuhelimessa näkyy myös nuorten ahdistuneisuus. Kriisipuhelintoiminnan päällikön Susanna Winterin mukaan alle 30-vuotiaiden soittajien määrä on melkein tuplaantunut poikkeusolojen aikana.

Joka kolmas itsetuhoisista soittajista oli nuori nainen, järjestö kertoo.

Akuutti tilanne rauhoittuu usein puhelun aikana

Tiedotteessa kuitenkin painotetaan, ettei itsemurhien määrä ole Tilastokeskuksen tietojen mukaan lisääntynyt.

– Yleensä akuutissakin itsemurhavaarassa olevan soittajan tilanne rauhoittuu keskustelun aikana. Moni soittaja sanoo puhelun lopuksi, ettei aio satuttaa itseään, Winter sanoo tiedotteessa

Vuonna 2021 järjestön kriisipuhelimeen tuli lähes 100 000 soittoyritystä enemmän kuin ennen pandemian alkua. Soittoyrityksiä oli viime vuonna kaikkiaan yli 300 000, ja joulukuu oli vuoden kiireisin kuukausi.

Kriisipuhelimeen tulleiden soittojen taustalla on usein ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Pandemian aikana soittajien puheissa ovat nousseet uutena ilmiönä esiin pelot.

– Nyt tammikuussa puhelut ovat olleet taas enemmän samankaltaisia kuin poikkeusajan alussa, Winter kuitenkin lisää.

Suomessa apua vaikeassa tilanteessa antaa esimerkiksi Mieli ry:n Kriisipuhelin , joka päivystää suomeksi vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelin päivystää tiettyinä kellonaikoina myös ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.