Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies, oletko huolestunut, ahdistunut tai neuroottinen? Se voi lisätä riskiä näihin sairauksiin

Toistuvasti huolestuneet, ahdistuneet ja neuroottisuuteen taipuvaiset miehet saattavat olla suurentuneessa sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen vaarassa. Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, joka julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä. Asiasta kertoo uutispalvelu Duodecim.

Tutkimukseen osallistui hieman alle 1 600 keskimäärin 53-vuotiasta miestä, joita seurattiin vuodet 1975–2015. Seurannan alussa selvitettiin huolestuneisuutta ja neuroottisia piirteitä ja miehet tutkittiin 3–5 vuoden välein.

Iän karttuessa sydän- ja diabetesriskitekijät yleistyivät tasaisesti kaikilla miehillä, mutta erityisesti niin kävi miehille, jotka olivat oman arvionsa mukaan taipuvaisia neuroottisuuteen ja huolestuivat helposti. Ero ei ollut kuitenkaan kovin suuri, sillä näille miehille kasaantui vuosien varrella ainakin kuusi riskitekijää noin 10–13 prosenttia todennäköisemmin kuin muille, tulokset osoittivat.

Tutkimuksessa todetaan, että havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Luonteenpiirteiden ja tunne-elämän on osoitettu vaikuttavan terveyteen monissa tutkimuksissa tätä ennenkin. Optimistisesti elämään suhtautuvat voivat esimerkiksi säästyä monilta sydän- ja verisuonitautien oireilta muita todennäköisemmin. Myös masennus ja mahdollisesti myös syövät ovat heillä harvinaisempia. Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä, mutta todennäköisesti stressi ja elämäntavat selittävät sen ainakin osittain, Duodecim tiedottaa.