Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halla-aho on nousemassa ulkoasiainvaliokunnan johtoon, tviittasi ukrainaksi perussuomalaisten tukevan Ukrainan oikeutta päättää jäsenyyksistään

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vahvistaa STT:lle, että Jussi Halla-aho on nousemassa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikalle. Asiasta on hänen mukaansa keskusteltu puolueen ja eduskuntaryhmän johdossa.

– Tämä päätetään torstain ryhmäkokouksessa aivan normaaliin tapaan, mutta kyllä vahvistan, että tällaisesta on puheenjohtajistossa keskusteltu ja Jussi Halla-aholta on asiasta kysytty, Purra sanoo STT:lle.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat .

Varsinainen päätös asiasta tehdään eduskuntaryhmän kokouksessa torstaina.

– En usko, että kukaan tätä vastustaa, kun meillä on mahdollisuus nimittää paikalle entinen puolueen puheenjohtaja, jolla on myös valiokunnan johtamiskokemusta ja kokemusta Euroopan parlamentista. Ja joka on varsin terävä kansainvälisen politiikan analyyseissa eikä mielestäni ole voinut edellisissä tehtävissään riittävästi edes näyttää osaamistaan näissä kysymyksissä, Purra sanoo.

– Kyllä tämä ehdottomasti on meidän kaikkien edun mukaista, että ulkoasiainvaliokunnan arvokkaassa valiokunnassa puheenjohtajan paikka olisi Jussi Halla-aholla.

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Halla-ahoa kommentoimaan asiaa.

Halla-aho tviittasi ukrainaksi perussuomalaisten tukevan Ukrainan oikeutta päättää jäsenyyksistään

Purra ei toistaiseksi ryhdy arvioimaan, millaisia linjaeroja aiemmin puheenjohtajana toimineen Mika Niikon ja Halla-ahon välillä on.

– Ehkä näihin tullaan palaamaan myöhemmin. Mutta Jussi Halla-aho on kyllä vuosien varrella osoittanut näissä asioissa, millainen hänen lähestymistapansa on näissä asioissa, Purra sanoo.

Niikko ilmoitti eilisiltana eroavansa tehtävästä, kun hänen Ukrainaa koskevista tviiteistään nousi kohu. Niikko muun muassa kirjoitti, että nyt pitäisi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tai jonkun muun "astua julkisuuteen ja sanoa, että Ukraina ei liity Natoon". Niikon tviittailu nostatti laajasti kritiikkiä, ja sen katsottiin olevan vastoin Suomen näkemystä, jonka mukaan jokainen maa päättää puolustusratkaisuistaan itse.

– Myönnän avoimesti, että tänä aamuna julkaisemani twiitti oli huolimattomasti muotoiltu, Niikko sanoi illalla tiedotteessa, jossa ilmoitti eroavansa.

Niikon mukaan on itsestään selvää, että hän puolustaa Ukrainan suvereniteettia ja Suomen ulkopoliittista linjaa. Hän sanoo, että jokaisella maalla on itsenäinen oikeus päättää, hakeeko Nato-jäsenyyttä vai ei.

– Pohjimmainen huoleni on, onnistutaanko täysimittainen sota välttämään diplomatialla.

Halla-aho tviittasi keskiviikkona ukrainaksi, että eduskunta, mukaan lukien perussuomalaiset, tukee Ukrainan koskemattomuutta, sen oikeutta itsensä puolustamiseen sekä sen oikeutta päättää, liittyykö se kansainvälisiin järjestöihin vai ei.

Tviitti oli suunnattu muun muassa Ukrainan Suomen-suurlähettiläälle Olga Dibrovalle. Dibrova vastasi kiittämällä ja kirjoittamalla, että Suomella ja Ukrainalla on yhtenevä näkemys Euroopan turvallisuudesta.

Halla-aho Facebookissa: Venäjälle luotava vahva intressi olla hyökkäämättä

Halla-aho kirjoitti eilen Facebookissa pitkällisesti näkemyksistään Ukrainan kriisistä.

Hän sanoi diplomatian olevan mielekästä vain, jos kummankin osapuolen tavoitteet ja vaatimukset ovat jollakin tavalla legitiimejä ja jos niistä voidaan saavuttaa kompromissi, jonka kanssa kumpikin osapuoli voi elää.

– Venäjän tavoitteet naapuriensa suhteen eivät kuitenkaan ole legitiimejä, eikä niistä siksi voi tehdä kestäviä ja oikeudenmukaisia kompromisseja. Kukaan ei uhkaa Venäjää sotilaallisesti, eikä Venäjä siksi voi sinänsä oikeutettuihin turvallisuusintresseihinsä nojaten vaatia naapurimaitaan alistumaan venäläiseen hegemoniaan tai rajoittamaan omaa ulko- ja turvallisuuspoliittista toimintavapauttaan, Halla-aho kirjoitti.

Hänen mukaansa Venäjälle on luotava vahva intressi olla hyökkäämättä Ukrainaan tai muuallekaan.

– Hyökkäämisen kynnys on nostettava mahdollisimman korkeaksi.

Kokoomuksen Valtonen ei tyrmää Halla-ahon mahdollista nousua ulkoasiainvaliokunnan johtoon

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa istuva kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen ei tyrmää Jussi Halla-ahon (ps.) mahdollista nousua valiokunnan puheenjohtajaksi. Hän korostaa, että puheenjohtajavalinta on perussuomalaisten oma asia.

– On perussuomalaisten oma päätös, kenet he ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi asettavat, ja me kunnioitamme sitä, Valtonen sanoo STT:lle.

– Halla-aho osaa varmasti kunnioittaa ulkoasiainvaliokunnan korkea-arvoista roolia Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisessa ja määrittämisessä ja myös puheenjohtajan tehtävää, että siinä noudatetaan Suomen johdonmukaista ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa.

Kokoomus ehti eilen vaatia selvitystä Mika Niikolta (ps.) tämän Ukrainaa koskeneesta tviittailusta, ennen kuin Niikko illalla ilmoitti eroavansa valiokunnan johdosta. Valtonen totesi tuolloin, että Suomen linjan mukaan jokaisella valtiolla on oikeus valita omat turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa.

– Jussi Halla-aho on analyyttinen ihminen, ja hän varmasti ymmärtää, että ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaa katsotaan nimenomaan tästä roolista käsin eikä yksityisajattelijana, Valtonen sanoo.

Niikon eropäätös oli suoraselkäinen

Valtonen pitää Niikon tiistaista eroamispäätöstä suoraselkäisenä.

– En näe mitään syytä, minkä takia Halla-ahoa pitäisi pitää ainakaan huonompana vaihtoehtona.

Kokoomuksessa on aiemmin suhtauduttu Halla-ahon henkilöön kriittisesti muun muassa hänen aikaisempien kirjoitustensa vuoksi. Valtosen mukaan Halla-ahon menneisyydellä ei ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ole kokoomuksen näkökulmasta samanlaista merkitystä kuin silloin, jos hän olisi esimerkiksi pääministeri.

Valtonen huomauttaa, ettei valiokunnassa missään nimessä sitouduta yhteiseen poliittiseen linjaan, vaan puheenjohtajan osalta yhteisiin toimintaperiaatteisiin, kokouskäytänteisiin ja valiokunnan edustamiseen.

– Uskon, että Halla-aho on perussuomalaisten sisältä hyvä valinta. Jos mietitään ulkoasiainvaliokunnan asemaa eduskunnan hierarkiassa, niin Halla-ahohan on hyvin kokenut henkilö Suomen politiikassa, joten hän ei ole välttämättä lainkaan huono valinta.