Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muotisuunnittelija Peter Nygårdin seksuaalirikosoikeudenkäynti Kanadassa siirtyy – kysymys luovuttamisesta Yhdysvaltoihin yhä auki

Kanadassa useista seksuaalirikoksista syytetyn suomalaissyntyisen muotisuunnittelijan Peter Nygårdin, 80, oikeudenkäynti siirtyy. Asiasta kertoo muun muassa kanadalaismedia CBC News .

Lykättyä oikeuskäsittelyä on m

äärä jatkaa Torontossa 30. maaliskuuta.

Oikeusjuttu siirtyi eteenpäin, sillä kysymys Nygårdin luovuttamisesta Yhdysvaltoihin on yhä auki. Luovutuspäätös on Kanadan oikeusministerin David Lamettin käsissä.

Nygård pidätettiin alun perin joulukuussa 2020 Kanadan Winnipegissä luovuttamislain nojalla.

Yhdysvaltain puolella Nygårdia odottaa oikeusjuttu, jossa tätä syytetään muun muassa alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ja kiristyksestä. Nygårdin asianajajan mukaan he odottavat Kanadan oikeusministerin päätöstä Nygårdin luovuttamisesta New Yorkiin.

Oikeudenkäynnin siirtymisestä kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat .

Nygård kiistää syytteet

Joulukuussa 2020 pidätetty Nygård on toistuvasti kiistänyt kaikki häneen kohdistuvat syytteet. Nygård on ollut vangittuna pidättämisestään lähtien.

Lokakuun alussa Nygård hyväksyi luovutuksen Yhdysvaltoihin ja asia vahvistettiin Winnipegissä pidetyssä oikeusistunnossa. Nygård osallistui tuolloiseen käsittelyyn vankilasta käsin videolinkin kautta.

Tammikuun puolivälissä Torontossa pidetyssä takuuoikeudenkäynnissä tuomari päätti pitää Nygårdin telkien takana.

Seksuaalirikossyytteet Kanadassa ovat vuosilta 1987–2006. Nygårdin asianajajan mukaan on oikeusministerin asia päättää, tuleeko Nygårdin ennen luovutusta vastata Kanadassa nostettuihin syytteisiin.

Yhdysvalloissa syyttäjän lehdistötiedotteen mukaan muun muassa Nygård vahti sekä painosti seuralaisinaan ja assistentteinaan toimineita naisia ja alaikäisiä tyttöjä.

Nygårdin väitetyt rikokset tapahtuivat vuosien 1990 ja 2020 välillä. Hänellä on syyttäjien mukaan ollut kymmeniä uhreja Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Bahamalla.

Syytteiden mukaan Nygård valitsi kohteekseen naisia ja tyttöjä, jotka tulivat köyhistä oloista tai joita oli aiemmin hyväksikäytetty. Hän käytti mallintöitä ja muita muotialan töitä verukkeena houkutellakseen naisia lähelleen.

Syyttäjien mukaan Nygård käytti yhtiönsä varoja järjestäessään ylellisiä illalliskutsuja ja muita juhlia, joissa naisia ja tyttöjä huumattiin ja joissa he joutuivat hyväksikäytetyiksi. Nygårdin väitetään muun muassa raiskanneen uhrejaan hyvin väkivaltaisella tavalla. Yhtiön varoja oli käytetty myös esimerkiksi uhrien matkakuluihin, plastiikkakirurgiaan, abortteihin ja lasten elatusmaksuihin.

Lapsena Suomesta Kanadaan muuttanut Nygård teki omaisuutensa muotialalla Nygard International -yhtiöllään, jolla oli parhaimmillaan lähes 170 myymälää. Vuonna 2020 yhtiö hakeutui konkurssiin Nygårdiin kohdistuneiden seksirikossyytteiden vanavedessä.