Translakia suunnitellaan muutettavaksi siten, että vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ei enää olisi ehtona sukupuolen oikeudelliselle vahvistamiselle. Muutos sisältyy luonnokseen uudeksi translaiksi, joka on tänään lähetetty lausuntokierrokselle.
Ehdotuksen mukaan henkilö voidaan omasta pyynnöstä vahvistaa kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin se mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty. Hakijan pitää esittää selvitys, että hän kokee pysyvästi kuuluvansa vahvistettuun sukupuoleen. Hänen pitää lisäksi olla täysi-ikäinen ja Suomen kansalainen tai pysyvästi Suomessa asuva.
Sukupuolen vahvistaminen käsitellään Digi- ja väestötietovirastossa, joka informoi hakijaa hakemuksen käsittelystä ja vahvistamisen oikeusvaikutuksista. Tiedot saatuaan hakijan pitää vahvistaa hakemus aikaisintaan 30 päivän päästä. Menettelyllä halutaan varmistaa, että sukupuolen vahvistamista haetaan tietoon perustuen ja harkiten.
Kun sukupuoli on vahvistettu, sovelletaan henkilöön muuta lainsäädäntöä pääosin vahvistetun sukupuolen mukaisesti. Esimerkiksi asevelvollisuus määräytyisi vahvistetun sukupuolen mukaan.
Vanhemmuutta kuvaava nimike, eli isä tai äiti, voidaan muuttaa väestötietojärjestelmään vahvistetun sukupuolen mukaisesti.
Työryhmässä muotoiltua lakiluonnosta koskeva lausuntokierros jatkuu 3. huhtikuuta asti, ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella. Ehdotetut lait tulisivat voimaan ensi vuoden alussa.
Pakkosterilointi vanhan lain keskeinen ongelma
Vihreiden sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela piti luonnosta suurena edistysaskeleena. Hän muistutti, että Suomi on saanut nykyisestä translaistaan moitteita YK:n ihmisoikeuskomitealta, ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalilta ja lukuisilta oikeusoppineilta. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä on ollut keskeinen arvostelun kohde.
Suomela näkee luonnoksessa vielä korjattavaa. Vihreät yrittävät vielä saada lakiin muutoksia eduskuntakäsittelyn aikana, hän ilmoitti.
– Isoin korjattava ongelma on, että lakiluonnos ei mahdollista juridisen sukupuolen vahvistamista alaikäisille nuorille. Virheellinen sukupuolimerkintä aiheuttaa transtaustaisille nuorille merkittäviä ongelmia, Suomela sanoi tiedotteessa.
Suomelan mielestä olisi syytä nimetä asiantuntijaryhmä selvittämään korvauksia niille, joilta valtio on nykyisen lain mukaisesti vaatinut lisääntymiskyvyttömyyttä sukupuolenkorjausprosessin yhteydessä.