Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjät: Laajan hyväksikäyttöjutun syytetty saneli lapsille tarkkaan, mitä nettivideoilla piti tehdä – vaikka uhreja on paljastunut kymmeniä, rikosilmoituksia poliisi sai vain kaksi

Lähes 90 lapsen hyväksikäyttöjutussa poliisille tehtiin vain kaksi rikosilmoitusta, syyttäjät kertoivat tiistaina, kun syytteiden käsittely alkoi Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Suuri osa vanhemmista sai tietää tapahtuneesta vasta, kun poliisi oli tunnistanut heidän lapsensa syytetyltä takavarikoidusta materiaalista.

Syytetty, parikymppinen mies on myöntänyt ottaneensa lapsiin yhteyttä sosiaalisessa mediassa ja saaneensa heidät lähettämään itselleen videoita ja kuvia, joissa he esiintyvät seksuaalisesti tai tekevät itselleen seksuaalisia tekoja. Uhrit olivat rikosten tekoaikaan 5–13-vuotiaita.

Miehen ei epäillä tavanneen uhreja tai levittäneen videoita tai kuvia eteenpäin.

Syyttäjien mukaan mies etsi uhreja Tiktok-videopalvelussa, jossa hän esiintyi alaikäisenä, ilmeisesti pääosin 12–13-vuotiaana poikana.

– Jos joku 05–10 tyttö haluaa vaihtaa nudei niin tuu pistää mulle direen snäppi nimes, mies kirjoitti tarkoittaen vuosina 2005–2010 syntyneitä tyttöjä.

Tiktokissa mies pyysi lapsia siirtymään Snapchat-sovellukseen, jossa hän sai uhrit lähettämään videoita itselleen. Syyttäjien mukaan Snapchatissa lähetetyt videot häviävät normaalisti enintään kahden katselukerran jälkeen, mutta kun lapset lähettivät miehelle videoita, hän käytti erillistä sovellusta, jolla pystyi tallentamaan videot itselleen.

Osa uhreista on kiistänyt lähettäneensä videoita

Jutun tutkinta alkoi, kun yhden uhrin isä teki rikosilmoituksen huomattuaan tyttärensä puhelimesta keskustelun, jossa tämä puhui kaveriensa kanssa Krisseboih-nimimerkkiä käyttäneestä henkilöstä, joka oli pyytänyt lapsilta kuvia ilman paitaa. Nimimerkin ja yhdysvaltalaisen National Center for Missing & Exploited Children -järjestön avulla poliisi sai lopulta selville miehen henkilöllisyyden.

Mies otettiin kiinni ja hänen kotiinsa tehtiin etsintä viime vuoden huhtikuussa. Mieheltä takavarikoiduista puhelimista ja tietokoneelta poliisi löysi muun muassa yli 1 600 videota, jotka lapset olivat lähettäneet miehelle Snapchatissa. Lisäksi laitteilla oli muuta netistä ladattua hyväksikäyttömateriaalia.

– Monilla lapsilla käyttäjänimi oli heidän oma nimensä. Lisäksi uhreja on tunnistettu lapsen ulkonäön, vaatteiden tai videolla näkyvien olosuhteiden perusteella. Tunnistamiset on varmistettu asianomistajien ja huoltajien kuulusteluissa, erikoissyyttäjä Leena Hakavuori kertoi.

Hakavuoren mukaan osa uhreista on kieltänyt lähettäneensä videoita tai esiintyvänsä niillä.

– Osa on esittänyt selityksiä ja hätävalheita siitä, miten kuvat olisivat sinne päätyneet. Syyttäjien käsityksen mukaan he ovat tehneet näin, koska ovat tunteneet syyllisyyttä ja häpeää kuvien lähettämisestä.

Syyttäjät: Hyväksikäyttö verkossa yhtä haitallista

Syyttäjien mukaan mies antoi lapsille tarkat ohjeet, mitä näiden pitää videoilla tehdä ja miten niitä kuvata.

– (Syytetty) on ohjeistanut tarkkaan, mitä seksuaalisia tekoja haluaa lasten tekevän ja kuvaavan videolle. Hän on antanut ohjeet siitä, miten kuvata pitämättä puhelinta kädessä tai miten käyttää salamaa, jotta näkee paremmin, Hakavuori kertoi.

Mies myös lähetti osalle uhreista kuvia sukupuolielimestään ja videoita, joilla hän masturboi.

Syyttäjien mukaan miehen toiminta oli laajaa ja suunnitelmallista ja tekoaika pitkä, syksystä 2019 kevääseen 2021. Syyttäjien mukaan mies pyrki luomaan uhreihin luottamuksellisen suhteen, jota sitten hyväksikäytti. Osalle uhreista hän oli myös lähettänyt itsestään noin 15-vuotiaana otetun kuvan.

– Osa asianomistajista on ihastunut tähän vastaajan luomaan henkilöhahmoon, jonka kanssa he ovat luulleet keskustelevansa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että he kutsuvat tätä "rakkaaksi" videoilla.

Miestä syytetään muun muassa 64:stä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syyttäjien mukaan tekoja on pidettävä törkeinä muun muassa uhrien iän takia sekä siksi, että ne on tehty uhrin kannalta erityisen nöyryyttävällä tavalla.

Miehellä epäillään olevan vielä enemmän uhreja. Siltä osin asia on vielä esitutkinnassa.

Syyttäjien lähtökohta on, että verkossa tapahtuva hyväksikäyttö on yhtä haitallista kuin fyysisesti samassa tilassa tapahtuva.

– Nämä lapset ovat hyvin nuoria. Tällaiset teot ovat täysin heidän oman kokemuspiirinsä ulkopuolella, heillä ei ole mitään edellytyksiä ymmärtää niiden luonnetta. Todennäköisesti se tulee selviämään heille vasta myöhemmin, Hakavuori sanoi.

Puolustus: Mies pahoillaan tapahtuneesta, taustalla vaikea elämäntilanne

Mies myöntää tapahtuneen suurimmalta osin. Oikeudessa miehen asianajaja Mikko Marttila sanoi, että mies myös ymmärtää toimineensa väärin.

– (Syytetty) on erittäin pahoillaan mielipahasta, jota hän on aiheuttanut menettelyllään. Hän on jo esitutkinnassa ottanut asiasta vastuuta ja auttanut muun muassa asianomistajien tunnistamisessa, Marttila kertoi.

Marttilan mukaan miehen toiminta ei kuitenkaan ollut suunnitelmallista eikä kyse ollut uhrien tarkoituksellisesta vahingoittamisesta. Mies on kertonut motiivikseen saada itseään varten tehtyjä videoita ja kuvia.

– Toiminta on johtunut vastaajan omasta vaikeasta henkilökohtaisesta elämäntilanteesta, joka on ajanut häntä enemmän nettimaailmaan -- suunnitelmaa tai suunnitelmallisuutta ei ole ollut.

Syytteiden käsittelylle Keski-Suomen käräjäoikeudessa on varattu 32 istuntopäivää. Koska kyseessä on seksuaalirikosjuttu, uhrien suojelemiseksi oikeudenkäynti tullaan käymään suljettujen ovien takana. Tiistaina käräjäoikeudessa järjestettiin kuitenkin poikkeuksellisesti julkinen asiaesittely, jossa kerrottiin tarkemmin syytteiden sisällöstä.