Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

George Floydin pidätykseen osallistunut poliisikolmikko syyllistyi Floydin kansalaisoikeuksien loukkaamiseen

Yhdysvalloissa oikeus on todennut kolmen entisen poliisin syyllistyneen liittovaltion rikokseen pidätystilanteessa, joka johti George Floydin kuolemaan. Kolmikko Tou Thao, J. Alexander Kueng sekä Thomas Lane seurasivat sivusta, kun neljäs poliisi Derek Chauvin surmasi afroamerikkalaisen Floydin Minneapolisissa toukokuussa 2020 painamalla polvellaan tämän kaulaa yli yhdeksän minuutin ajan.

Poliisikolmikkoa syytettiin osallisuudesta Floydin kuolemaan.

Liki viisi viikkoa kestäneen oikeudenkäynnin päätteeksi valamiehistö päätti, että pidätystilannetta todistaneet poliisit loukkasivat Floydin kansalaisoikeuksia jättäessään tämän vaille sairaanhoitoa, vaikka Floyd olisi sitä selvästi tarvinnut ja vaikka sairaanhoidon turvaaminen kuuluu lain mukaan poliisin tehtäviin. Poliiseista kaksi, Tou Thao ja J. Alexander Kueng, todettiin syyllisiksi myös siihen, etteivät he puuttuneet kollegansa Chauvinin toimintaan ja perusteettomaan voimankäyttöön.

Kueng ja Lane olivat vasta aloittaneet poliisina puolisen vuotta ennen pidätystä. Thaolla oli takanaan kahdeksan vuoden ura.

Oikeusministeri: George Floydin tulisi olla elossa

Vaikka valamiehistö totesi poliisikolmikon syyllisiksi, ei tiedossa vielä ole milloin miehet kuuluvat tuomionsa pituuden. Lakisääteinen enimmäisrangaistus on elinkautinen vankeusrangaistus, mutta näin pitkää tuomiota pidetään yhdysvaltalaismedioissa epätodennäköisenä.

Torstainen päätös koskee ainoataan liittovaltion tasolla käsittelyssä ollutta oikeusjuttua, joten nyt syytettynä olleella kolmikolla on edessään vielä Minnesotan osavaltion nostama oikeusjuttu.

– Tämänpäiväinen tuomio tunnistaa kahden poliisin rikkoneen perustuslakia, kun he eivät puuttuneet tilanteeseen ja estäneet toista poliisia tappamasta George Floydia, kommentoi Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland tuomiota oikeuden tiedotteessa.

– Kolme poliisia rikkoi perustuslakia jättäessään auttamatta Floydia ja estääkseen tämän kuoleman. George Floydin tulisi olla yhä elossa.

Garlandin mukaan oikeusministeriö aikoo jatkossakin saattaa vastuuseen ne viranomaiset, jotka teoillaan tai niiden puutteella rikkovat perustuslaillista velvollisuuttaan suojella yhdysvaltalaisten kansalaisoikeuksia.

Chauvin tuomittiin aiemmin

Valkoihoinen Derek Chauvin sai ensimmäisen tuomionsa osavaltion oikeudessa kesäkuussa 2021, kun hänet oli jo keväällä todettu syylliseksi kaikkiin rikoksiin joista häntä syytettiin. Chauvinia syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomen oikeusjärjestelmässä vastaisivat suurin piirtein tappoa sekä kuolemantuottamusta.

Chauvin tuomittiin vankilaan 22,5 vuodeksi, mutta hän valitti tuomiostaan syksyllä.

Liittovaltion oikeusjutussa Chauvin tunnusti syyllisyytensä Floydin perustuslaillisten oikeuksien riistämiseen sekä myönsi, että hänen järjetön käytöksensä johti Floydin kuolemaan.

Floydin kuolema synnytti alkukesästä 2020 Yhdysvalloissa laajan mielenosoitusaallon rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan. Mielenosoitukset levisivät myös maailmalla.