Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Zelenskyi antoi määräyksen yleisestä liikekannallepanosta – kertoo ainakin 137 saaneen surmansa taisteluissa, EU:n uudet pakotteet iskevät pankkisektoriin sekä teknologiavientiin, Nato kokoustaa Ukrainan sodasta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Zelenskyi antoi määräyksen yleisestä liikekannallepanosta - kertoo ainakin 137 saaneen surmansa taisteluissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut määräyksen yleisestä liikekannallepanosta Ukrainassa. Määräys on voimassa seuraavat 90 päivää, ja sen myötä kutsutaan koolle reserviläiset kaikkialta maasta.

Presidentin mukaan ainakin 137 ukrainalaista on saanut surmansa ensimmäisen päivän taisteluissa. Kuolonuhrien joukossa on niin siviilejä kuin sotilaitakin. Lisäksi presidentti kertoo yli 300 ihmisen haavoittuneen.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan varhain torstaina sen jälkeen, kun maan presidentti Vladimir Putin oli ilmoittanut videoviestissä sotilasoperaatiosta. (Lähde: AFP)

EU:n uudet pakotteet iskevät pankkisektoriin sekä teknologiavientiin

EU:n uudet pakotteet Venäjää vastaan iskevät erityisesti pankkisektoriin sekä teknologiavientiin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) luonnehtii pakotepakettia aiempaa painavammaksi ja voimakkaammaksi.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU:n pakotteiden kohteena on 70 prosenttia Venäjän pankkisektorista. Lisäksi pakotteiden kohteena on myös Venäjän valtio-omisteisia yhtiöitä.

EU kieltää myös öljynjalostamojen päivittämiseen tarvittavien varusteiden ja teknologian viennin Venäjälle. Lisäksi EU kieltää lentokoneiden ja esimerkiksi lentokoneiden osien viennin Venäjälle.

Nato kokoustaa tänään Ukrainan sodasta, presidentti Niinistökin osallistuu

Sotilasliitto Nato pitää tänään ylimääräiseen huippukokouksen liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Kokoukseen osallistuu myös presidentti Sauli Niinistö, vaikka Suomi ei ole Naton jäsen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi torstaina, että Nato pitää tilanteesta videokokouksen. Mukana ovat edustajat myös sotilasliittoon kuulumattomista Suomesta ja Ruotsista sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Stoltenberg sanoi Naton tekevän kaiken tarvittavan suojatakseen liittolaisiaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Ukraina ei ole sotilasliiton jäsen.

Venäjän hyökkäys naapurimaahansa on aktivoinut entisestään myös keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä.

George Floydin pidätykseen osallistunut poliisikolmikko syyllistyi Floydin kansalaisoikeuksien loukkaamiseen

Yhdysvalloissa oikeus on todennut kolmen entisen poliisin syyllistyneen liittovaltion rikokseen pidätystilanteessa, joka johti George Floydin kuolemaan. Neljäs poliisi Derek Chauvin surmasi afroamerikkalaisen Floydin Minneapolisissa toukokuussa 2020 painamalla polvellaan tämän kaulaa yli yhdeksän minuutin ajan.

Poliisikolmikkoa syytettiin osallisuudesta Floydin kuolemaan. Valamiehistön mukaan tilannetta todistaneet poliisit loukkasivat Floydin kansalaisoikeuksia jättäessään tämän vaille sairaanhoitoa. Poliiseista kaksi todettiin syyllisiksi myös siihen, etteivät he puuttuneet kollegansa Chauvinin toimintaan.

Käräjäoikeus antaa tuomion kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikossyytteistä

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista syytetylle kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarille. Tuomio annetaan klo 10.

Syyttäjä on vaatinut Baltzarille vähintään kymmenen vuoden vankeustuomiota. Baltzar on kiistänyt syytteet.

Baltzarin teatteriyhteisön on epäilty toimineen kultin tavoin. Hänen epäillään houkutelleen tyttöjä ja nuoria naisia asumaan kanssaan sekä kontrolloineen heidän elämäänsä.

Ihmiskaupparikosten lisäksi Baltzaria syytetään myös useista raiskauksista.

Tänään lunta tulee ajoittain sakeasti lounaassa ja etelässä - ajokeli huono varsinkin Etelä-Suomessa

Tänään aamulla lunta voi sataa sakeasti lounaasta Varsinais-Suomesta kohti itää. Sadealue ulottuu Pohjois-Savoon ja Kainuuseen, kertoo Ilmatieteen laitos. Etelässä sade voi tulla myös räntänä.

Aamupäivän aikana lumi- ja räntäsateet voimistuvat etelässä. Etelä- ja Itä-Suomen yli on menossa päivän aikana voimakas matalapaine ja sade sakenee tuolloin eteläisessä Suomessa. Illalla lumisateiden painopiste siirtyy maan itäosaan, Ilmatieteen laitos kertoo.

Vaarallisen ajokelin varoitus on voimassa eteläisessä Suomessa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Koripallomaajoukkueen MM-karsinta jatkuu kotipelillä Sloveniaa vastaan

Suomen koripallomaajoukkue jatkaa ensi vuoden MM-lopputurnaukseen tähtääviä karsintoja kotipelillä Sloveniaa vastaan. Ottelu alkaa Espoon Areenassa kello 18.30.

Joukkueet kohtaavat uudelleen maanantaina Sloveniassa.

Slovenia avasi karsinnat marraskuussa voittamalla sekä Ruotsin että Kroatian. Suomi puolestaan hävisi Ruotsille, mutta voitti Kroatian.

Työryhmä: Arttu Mäkelä, Anssi Rulamo, Kirsti Karttunen, Heta Hassinen ja Milja Rämö