Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Puutiaisaivotulehdusten määrä kasvoi viime vuonna selvästi – koronakesän ulkoiluilla voinut olla vaikutusta

Suomessa tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna yhteensä 150 puutiaisaivotulehdusta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on huomattavasti suurempi kuin edellisten neljän vuoden aikana, jolloin tapauksia ilmoitettiin vuodessa keskimäärin 80.

THL:n mukaan koronapandemia on saattanut vaikuttaa puutiaisaivotulehdusten määrän kasvuun, koska ihmiset ovat liikkuneet enemmän luonnossa.

– Viime kesä oli myös ulkoilusään puolesta erinomainen, tutkija Henna Mäkelä toteaa THL:n tiedotteessa.

– Lisäksi ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisten välittämistä taudeista voivat selittää tapausmäärien kasvua.

Puutiaisaivotulehdus tarttuu ihmisiin puutiaisista eli punkeista, joista THL:n mukaan 1–2 prosenttia kantaa tulehdusta aiheuttavaa virusta riskialueilla. Monet saariston ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen Suomessa.

Rokotusohjelma laajenee tänä vuonna

Kansallinen TBE-rokotusohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan laajenee tänä vuonna Kirkkonummella ja Lohjalla uusille postinumeroalueille. THL:n mukaan tautitapaukset rajoittuvat usein pienille maantieteellisille alueille.

Neljän viime vuoden aikana puutiaisaivokuumeen ilmaantuvuus on ollut korkeinta rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla (47 tapausta 100 000:ta asukasta kohden), Kustavissa (33) ja Simossa (33). Lisäksi Ahvenanmaan maakunnassa ilmaantuvuusluku on ollut 41.

Kansallisen rokotusohjelman TBE-rokotukset ovat maksuttomia. Rokotteisiin ovat oikeutettuja kaikki rokotusohjelmaan kuuluvien kuntien kolme vuotta täyttäneet asukkaat. Muille rokotukset ovat maksullisia.

THL:n mukaan TBE-rokote on tarpeen eritoten niille, jotka liikkuvat kesäisin luonnossa vähintään neljän viikon ajan. Rokote suojaa kuitenkin vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta, THL muistuttaa. Rokotteella ei saa suojaa punkkien kantamia muita tauteja, kuten borrelioosia, vastaan.

Rokote ei myöskään estä punkkeja tarttumasta ihoon. Tehokkain tapa torjua kaikkia punkkien levittämiä tauteja on suojautua puremilta pitkähihaisella ja -lahkeisella vaatetuksella.