Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Danske Bank leikkasi Ukrainan sodan vuoksi puolet viennin kasvuennusteestaan – myös investointien ennustetaan vähenevän, vaikka huoltovarmuuteen panostetaan

Sota Ukrainassa leikkaa Suomen viennin kasvusta puolet tänä vuonna, arvioi Danske Bank tuoreessa yritysten suhdannekatsauksessa. Nyt Suomen viennin ennustetaan kasvavan kolme prosenttia, kun vielä joulukuussa viennin arvioitiin kasvavan kuusi prosenttia koronaelpymisen myötä.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan Suomen keskeisten vientimaiden talouksien odotetaan yhä kasvavan Venäjää lukuun ottamatta, vaikkakin hieman aiemmin arvioitua hitaammin.

– Euroopan talouskasvu hidastuu enemmän kuin Yhdysvaltojen tai Kiinan, muissa Pohjoismaissa tilanne on tosin Suomea parempi vähäisemmän Venäjän-kaupan vuoksi, sanoo Kuoppamäki tiedotteessa.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

V enäjältä hieman tuotantoa Suomeen

Danske Bank leikkaa jonkin verran myös investointien kasvuennustettaan. Pankki ennustaa investointien kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttia, kun edellinen ennuste oli neljä prosenttia.

Kuoppamäen mukaan tulevaisuuteen liittyvä epävarmuus ja Venäjän kaupan romahdus heikentävät investointeja.

– Toisaalta Venäjältä siirtyy hieman tuotantoa Suomeen. Lisäksi odotamme lisäinvestointeja huoltovarmuuteen ja uusiutuvaan energiaan.

Myös nopea inflaatio vaikuttaa yrityksiin. Raaka-aineiden, energian ja työvoiman hinnat nousevat.

Sota on heikentänyt euroa suhteessa dollariin, sillä kohoavien energian hintojen myötä euroalueen tuontihinnat nousevat vientihintoja nopeammin ja heikkenevä ulkomaankaupan vaihtosuhde painaa valuuttakurssia.

– Sama ilmiö on pitkälti määrittänyt valuuttakurssien kehitystä myös muualla maailmassa, suhteessa eniten ovat kärsineet Venäjän kanssa läheiset kauppasuhteet omaavien Itä-Euroopan maiden valuutat, Kuoppamäki sanoo.