Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Will Smith kieltäytyi poistumasta Oscar-gaalasta, elokuva-akatemia sanoo – Chris Rock sanoo yhä käsittelevänsä tapahtunutta

Yhdysvalloissa Oscar-gaalassa kohun aiheuttanut näyttelijä Will Smith ei elokuva-akatemian mukaan suostunut pyyntöön poistua gaalasta lyötyään lavalla koomikko Chris Rockia, kertoo muun muassa Washington Post .

Elokuva-akatemia sanoo tilanteen edenneen tavalla, jota he eivät osanneet ennakoida. Akatemian mukaan tilanne olisi voitu hoitaa toisin. Elokuva-akatemia tuomitsi jo aiemmin Smithin käyttäytymisen ja kertoi käynnistävänsä asiasta selvityksen.

Elokuva-akatemia kertoi New York Timesin mukaan myös päättäneensä käynnistää kurinpitoprosessin Smithiä vastaan sen vuoksi, että tämä "rikkoi akatemian toimintanormeja, kuten sopimatonta fyysistä kontaktia, loukkaavaa ja uhkaavaa käytöstä ja akatemian korkeaa moraalia."

Tämä tarkoittaa sitä, että Smith voitaisiin erottaa elokuva-akatemiasta.

– Vaikka haluamme selventää, että herra Smithia pyydettiin poistumaan seremoniasta ja hän kieltäytyi, niin ymmärrämme että olisimme voineet hoitaan tilanteen toisin, akatemian lausunnossa todetaan.

Chris Rock: Prosessoin yhä tapahtunutta

Smith on pyytänyt julkisesti anteeksi Chris Rockilta, joka kertoi lavalla vitsin Smithin vaimosta, näyttelijä Jada Pinkett Smithista viittaamalla hänen ajeltuun päähänsä. Pinkett Smith on kertonut ajelevansa päätään, koska sairastaa karvojen lähtemistä aiheuttavaa alopeciaa.

Rock on sen sijaan pysytellyt hiljaa, mutta keskiviikkona Bostonissa pitämässään stand-up showssa Rock kommentoi tapahtunutta ensimmäistä kertaa. Rock sanoi loppuunmyydylle katsomolle, ettei hänellä ole lyönnistä yhtään vitsiä, koska hän käsittelee tapahtunutta edelleen.

– Jossain vaiheessa puhun siitä... ja se tulee olemaan vakavaa ja hauskaa, koomikko lisäsi.

Akatemia äänestää kurinpitotoimista

Kurinpitoprosessin käsittely vie useamman viikon. Elokuva-akatemia ilmoitti aikovansa äänestää siitä, millaiset kurinpitotoimet Smithia odottavat.

Oscar-voittaja Smithille annetaan ainakin 15 varoitus elokuva-akatemian päätöksestä ja hänelle annetaan mahdollisuus tulla kuultavaksi kirjallisen lausunnon kera. Elokuva-akatemian johdon on määrä kokoontua jälleen huhtikuun 18. päivä.

Sosiaalisessa mediassa on myös vaadittu Smithiltä parhaan miespääosan Oscar-palkinnon poistamista, mutta elokuva-akatemian jäsen ja Oscar-voittaja, näyttelijä Whoopi Goldberg on sanonut, ettei näin tapahtuisi.

Erottaminen elokuva-akatemiata on harvinaista, mutta ei ennenkuulumatonta. Aiemmin akatemia on erotanut riveistään seksuaalirikoksista tuomitun elokuvamogulin Harvey Weinsteinin ja vuonna 2019 ohjaaja Roman Polanskin, joka oli tuomittu raiskauksesta vuonna 1978. Akatemia ei perunut kummankaan miehen Oscar-voittoja.

---

Jutun lähteenä myös uutistoimisto AFP.