Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Syyttäjän mukaan jengiläisten piti hyökätä Kaivohuoneelle tekemään vakavaa väkivaltaa – katujengijutussa puidaan tänään väitettyä iskusuunnitelmaa

Katujengijutussa Helsingin käräjäoikeudessa puidaan tänään ravintola Kaivohuoneelle väitetysti suunniteltua iskua. Maaliskuun alussa alkaneen oikeudenkäynnin on myös määrä päättyä tänään.

Syyttäjän mukaan jutussa on taustalla helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välinen väkivallan ja koston kierre. Iskuaikeista Kaivohuoneelle syytetään useita helsinkiläisjengin jäseniä. Syyttäjän mukaan iskulla oli tarkoitus kostaa espoolaisjengin aiempia tekoja, muun muassa helsinkiläisjengin jäsenen aiempaa puukotusta.

Jengi aikoi syyttäjän mukaan tunkeutua Kaivohuoneella järjestetyksi aiottuun tapahtumaan mukanaan teräaseita ja ainakin yksi ampuma-ase. Tapahtuma peruttiin poliisin saatua vihiä suunnitelmasta.

– Yksityiskohtaisen ensisijaisen suunnitelman mukaan rikoksentekijät tunkeutuisivat ravintola Kaivohuoneelle aidan yli takaovesta ja etuovesta ennen (artistin) esiintymistä niin sanotun soundcheckin aikana ja pyrkivät ampumaan tai puukottamaan (espoolaisjengin jäsentä) sekä tekemään vakavaa väkivaltaa muille paikalla oleville, kirjoittaa syyttäjä haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan kyseinen artisti oli käsitellyt musiikissaan muun muassa jengien välistä aiempaa puukotusta ja puolustanut puukotuksen tehnyttä espoolaisjengin jäsentä.

Poliisi otti kaksi syytetyistä kiinni, kun he olivat syyttäjän mukaan ajaneet Kaivohuoneelle näyttäytymään, vaikka artistin esiintyminen oli peruttu. Syytettyjen autosta löytyi muun muassa machete-veitsi.

Poliisi on kertonut, että iskun ehkäisyn yhteydessä tehtyjen kiinniottojen jälkeen tilanne saatiin rauhoitettua ja jengien välinen väkivallan kierre katkaistua.

Somessa jaettu videoita epäillyistä rikoksista

Juttukokonaisuudessa on syytettyjä ja syytekohtia pitkälti yli toistakymmentä. Syytteissä kuvatut tapahtumat ajoittuvat viime vuoden kesään ja syksyyn.

Helsinkiläisjengin johtohahmoina pidetylle kahdelle miehelle syyttäjä vaatii seitsemän ja kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksia. He ovat olleet vangittuina viime vuoden lopulta lähtien. Molemmat heistä kiistävät syytteet.

Toinen johtohahmona pidetyistä on sosiaalisessa mediassa aktiivinen räppäri Milan Jaff, 22. Hänellä on esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa yli 110 000 seuraajaa ja Youtubessa hänen videoitaan on katsottu yli 1,7 miljoonaa kertaa. STT kertoo syytetyn nimen jo tässä vaiheessa, koska hän on tunnettu julkisuudessa.

Syyttäjän mukaan sosiaalisella medialla on tärkeä rooli käsiteltävässä asiassa. Siellä on muun muassa jaettu videoita epäillyistä rikoksista. Isossa roolissa on syyttäjän mukaan lisäksi gangsta rap -musiikki, jota myös Jaff on tehnyt.

Syyttäjä on rinnastanut kyseessä olevat katujengit järjestäytyneisiin rikollisryhmiin.

– Katujengit ovat nyt saapuneet Suomeenkin. Mielestäni tähän on syytä herätä muidenkin kuin oikeusviranomaisten, syyttäjä Perttu Könönen sanoi oikeudessa aiemmin.