Katujengijutussa Helsingin käräjäoikeudessa on tänään puitu ravintola Kaivohuoneelle väitetysti suunniteltua iskua.
Syyttäjän mukaan laajassa jutussa on taustalla helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välinen väkivallan ja koston kierre. Iskuaikeista Kaivohuoneelle syytetään yhdeksää helsinkiläisjengin jäsentä.
Syyttäjän mukaan musiikkitapahtuman aikana toteutetuksi aiotulla väkivaltaisella iskulla piti kostaa espoolaisjengin aiempia tekoja, muun muassa helsinkiläisjengin jäsenen aiempaa puukotusta.
– Jos tapahtumaa ei olisi Kaivohuoneella peruutettu, meillä olisi tässä käsittelyssä erilaisia vakavia väkivaltarikoksia. Tilanne on lokakuun alussa ollut jengien välillä sota, sanoi syyttäjä Perttu Könönen.
Syyttäjän mukaan yksi syytetyistä vuokrasi tekaistulla henkilöllisyydellä tila-auton juuri ennen Kaivohuoneelle suunniteltua tapahtumaa. Tila-autolla oli syyttäjän mukaan tarkoituksena kuljettaa iskuun osallistuvat jengiläiset paikan päälle ja toisella, pienemmällä henkilöautolla kahden jengiläisen oli tarkoitus tuoda paikalle muun muassa teräaseita iskussa käytettäväksi.
Musiikkitapahtuma peruttiin poliisin saatua vihiä suunnitelmasta.
– Jokainen ymmärtää, että vakavan väkivallan uhka on ollut ilmeinen, Könönen sanoi.
Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä asiassa rikoksiin.
Syyttäjän mukaan iskua suunniteltiin yksityiskohtaisesti
Jengi aikoi syyttäjän mukaan tunkeutua tapahtumaan Kaivohuoneella mukanaan teräaseita ja ainakin yksi ampuma-ase.
– Yksityiskohtaisen ensisijaisen suunnitelman mukaan rikoksentekijät tunkeutuisivat ravintola Kaivohuoneelle aidan yli takaovesta ja etuovesta ennen (artistin) esiintymistä niin sanotun soundcheckin aikana ja pyrkivät ampumaan tai puukottamaan (espoolaisjengin jäsentä) sekä tekemään vakavaa väkivaltaa muille paikalla oleville, syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessaan.
Syyttäjän mukaan kyseinen artisti oli käsitellyt musiikissaan muun muassa jengien välistä aiempaa puukotusta ja puolustanut puukotuksen tehnyttä espoolaisjengin jäsentä.
Isku oli syyttäjän mukaan tarkoitus tehdä soundcheckin eli äänentoiston testaamisen aikana siksi, että silloin paikalla ei vielä olisi ollut esimerkiksi yleisöä. Näin jengiläiset olisivat syyttäjän mukaan saaneet tehdä iskunsa rauhassa ilman suuren joukon vastarintaa.
Poliisi otti kaksi syytetyistä kiinni, kun he olivat syyttäjän mukaan ajaneet Kaivohuoneelle näyttäytymään, vaikka artistin esiintyminen oli peruttu. Syytettyjen autosta löytyi muun muassa machete-veitsi.
Toisen kiinnioton yhteydessä yhden syytetyn hallusta löytyi puukko. Vastauksessaan oikeudelle syytetty nuori mies puolustautuu sillä, että hän oli ennen tapahtumaa ollut Helsingin Arabianrannassa kalastamassa ja puukko oli sen vuoksi jäänyt hänen laukkuunsa.
Yhteensä toistakymmentä syytettyä
Poliisi on kertonut, että iskun ehkäisyn yhteydessä tehtyjen kiinniottojen jälkeen tilanne saatiin rauhoitettua ja jengien välinen väkivallan kierre katkaistua.
Käsiteltävässä juttukokonaisuudessa on syytettyjä ja syytekohtia pitkälti yli toistakymmentä. Syytteissä kuvatut tapahtumat ajoittuvat viime vuoden kesään ja syksyyn.
Helsinkiläisjengin johtohahmoina pidetyille kahdelle miehelle syyttäjä vaatii seitsemän ja kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksia. He ovat olleet vangittuina viime vuoden lopulta lähtien. Molemmat heistä kiistävät syytteet.
Toinen johtohahmona pidetyistä on sosiaalisessa mediassa aktiivinen räppäri Milan Jaff, 22. Hänellä on esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa yli 110 000 seuraajaa ja Youtubessa hänen videoitaan on katsottu yli 1,7 miljoonaa kertaa. STT kertoo syytetyn nimen jo tässä vaiheessa, koska hän on tunnettu julkisuudessa.
Syyttäjä: Kyse järjestäytyneistä rikollisryhmistä
Syyttäjän mukaan sosiaalisella medialla on tärkeä rooli käsiteltävässä asiassa. Siellä on muun muassa jaettu videoita epäillyistä rikoksista. Sosiaalisessa mediassa myös lähti kiertämään ennen Kaivohuoneelle väitetysti aiottua iskua tietoa, että tapahtumassa tulisi tapahtumaan vakavaa väkivaltaa.
Isossa roolissa on syyttäjän mukaan lisäksi gangsta rap -musiikki, jota myös Jaff on tehnyt. Jengit ovat syyttäjän mukaan esimerkiksi nokitelleet toisilleen kappaleiden sanoituksilla.
Syyttäjä on jatkuvasti oikeudenkäynnin aikana rinnastanut kyseessä olevat katujengit järjestäytyneisiin rikollisryhmiin. Syyttäjän mukaan musiikilla on katujengien toiminnassa sama merkitys kuin moottoripyörillä moottoripyöräjengeille ja sen varjolla pönkitetään rikollista toimintaa.
Syyttäjän mukaan myös poliisi on katsonut esitutkinnassaan, että kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus.
– Katujengit ovat nyt saapuneet Suomeenkin. Mielestäni tähän on syytä herätä muidenkin kuin oikeusviranomaisten, syyttäjä Könönen sanoi oikeudessa aiemmin.
Poikkeuksellisen suuri määrä poliiseja oli turvaamassa käräjäoikeuden turvasalissa pidettyä istuntoa. Jutun käsittely jatkuu kolmen viikon kuluttua.