Mennyt maaliskuu oli tavanomaista lämpimämpi, kertoo Ilmatieteen laitos. Kuukauden keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata yhdestä kolmeen astetta tavallista korkeampia, kun niitä verrattiin noin 30 vuoden tarkastelujaksoon.
Keskilämpötila vaihteli maaliskuussa lounaissaariston parista lämpöasteesta Itä- ja Pohjois-Lapin noin viiteen pakkasasteeseen.
Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuun keskivaiheilla vallitsi kuitenkin laaja korkeapaine, jonka aikana keskilämpötila oli ajankohtaan nähden selvästi korkeampi. Korkeapaine vallitsi Suomessa yli kahden viikon ajan, ja kuun ylin lämpötila oli Hyvinkäällä maaliskuun 20. päivänä mitattu 15,6 astetta.
Sää ehti muuttua kuun loppua kohti, ja esimerkiksi merialueilla mitattiin myrskylukemia maaliskuun 25.–26. päivinä. Myrskymatalapaineen jälkeen Jäämereltä alkoi virrata kylmää ilmaa koko Pohjois-Eurooppaan, Ilmatieteen laitos kertoo. Maaliskuun alin lämpötila oli Utsjoen Kevojärvellä 28. päivänä mitattu –30,6 astetta.
Sateisinta Nuorgamissa, niukinta Paraisilla
Ilmatieteen laitos kertoo, että laajalti vallinneen korkeapainesäätyypin vuoksi maaliskuu oli lämpimän sään lisäksi tavanomaista kuivempi suuressa osassa maata. Kuun sademäärä oli tavanomainen vain Pohjois-Lapissa.
Eniten maaliskuussa satoi Utsjoen Nuorgamin havaintoasemalla, missä sademäärä oli 38,3 millimetriä. Suurin vuorokauden aikana kertynyt sademäärä, 16,4 millimetriä, mitattiin puolestaan Enontekiöllä, Kilpisjärvi kyläkeskuksen havaintoasemalla kuun 19. päivänä.
Etenkin maan lounaisosassa oli poikkeuksellisen vähäsateista ja paikoin jopa ennätyksellisen vähäsateista, Ilmatieteen laitos toteaa. Meteorologit käyttävät sanaa "poikkeuksellinen" ainoastaan silloin, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.
Maaliskuussa vähiten satoi Parainen Fagerholmin havaintoasemalla, missä sademäärä oli vain 1,2 millimetriä.
Kilp isjärvellä lunta vielä metrin kerros
Auringonpaisteesta ja lämmöstä huolimatta lunta oli maassa kuukauden lopussa vielä valtaosassa Suomea. Lumen sulaminen oli hidasta vähäisten sateiden ja yöpakkasten takia, kertoo Ilmatieteen laitos.
Maaliskuun päättyessä lumetonta oli vain muutamilla havaintoasemilla Ahvenanmaalla ja maan lounaisosassa. Muualla maassa lumensyvyys vaihteli muutamasta senttimetristä lähes metriin. Pohjois-Lapissa Kilpisjärvellä oli lunta maaliskuun lopussa vielä yli metrin verran. Etelä- ja Keski-Lapissa lunta oli kuitenkin maaliskuussa tavanomaista vähemmän.
Maan etelä- ja keskiosassa lunta oli Ilmatieteen laitoksen mukaan yleisesti noin 10‒30 senttiä tavanomaista enemmän ja paikoin harvinaisen paljon eli paksumpi kerros kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.