Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amazon solmi jättisopimukset oman satelliittiparvensa laukaisemiseksi SpaceX:n seuraksi

Teknologiayhtiö Amazon ilmoitti tiistaina solmineensa sopimukset oman satelliittiparvensa laukaisemisesta Maan kiertoradalle. Yhtiö solmi sopimukset Arianespacen , United Launch Alliancen sekä Amazonin perustajan Jeff Bezosin avaruusyhtiö Blue Originin kanssa.

Amazonin mukaan kyse on suurimmasta yksityissektorilla tehdystä laukaisukaluston tilauksesta avaruusmatkailun historiassa. Yhtiön tavoitteena on rakentaa avaruudesta käsin Kuiper-satelliittiparven kautta toimivaa internetiä asiakkaille ympäri maapallon.

– Meillä on vielä paljon työtä edessämme, mutta tiimimme on saavuttanut tavoitteen toisensa jälkeen satelliittijärjestelmämme jokaisen osa-alueen kehityksessä, kertoi Amazonin varapääjohtaja Dave Limp lausunnossa.

– Kuiper-projekti tuo nopean ja edullisen laajakaistan kymmenille miljoonille asiakkaille huonosti palvelluissa yhteisöissä ympäri maailman.

Hyödyttää Euroopan avaruusalaa

Satelliitti-internetin uskotaan olevan hyödyksi harvaan asutuilla alueilla, jonne ei ole ollut taloudellisesti kannattavaa rakentaa valokuituyhteyksiä tai nopeita mobiilidataverkkoja. Kuiperin kohderyhmäksi on kerrottu kotitaloudet, koulut, sairaalat, yrittäjät sekä katastrofialueiden pelastusoperaatiot.

Amazonin ja Jeff Bezosin kilpailijoita avaruusinternetin alalla ovat avaruusyhtiö SpaceX ja sen miljardöörijohtaja Elon Musk, jotka ovat tähän mennessä lähettäneet kiertoradalle jo yli 1 500 satelliittia osana Starlink-palveluaan. Musk tekee hankkeessaan yhteistyötä teknologiajätti Microsoftin kanssa, joka kilpailee puolestaan pilvipalveluissa Amazonin kanssa.

Amazonin satelliittihankkeen arvellaan hyödyttävän alihankkijoita sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Suunnitelluista satelliittilaukaisuista 18 tehdään eurooppalaisvalmisteisella Ariane 6 -raketilla, jonka valmistamiseen osallistuu yhtiöitä 13:sta Euroopan maasta.

Suurten satelliittiparvien laukaisut ovat herättäneet huolta avaruusromun määrän nopeasta lisääntymisestä kiertoradalla. Suuri määrä romua voi vaarantaa tulevaisuuden avaruuslentoja.