Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Helsingin poliisi epäilee 14–19-vuotiaita poikia ryöstösarjasta – viidestä epäillystä neljä on alaikäisiä

Helsingin poliisi epäilee 14–19-vuotiaita poikia useiden ryöstöjen sarjasta ja oheisrikoksista. Kyseessä on vuodenvaihteen molemmin puolin tapahtunut kokonaisuus, kertoi poliisi tiedotteessa perjantaina.

Pääepäillyt ovat 14-, 15- ja 19-vuotiaat pojat. Poliisin mukaan 15- ja 19-vuotiaat epäillyt ovat olleet pidätettyinä, minkä lisäksi 15-vuotias on ollut määrättynä matkustuskieltoon.

Yhteensä epäiltyjä on kokonaisuudessa viisi. Heistä neljä on alaikäisiä.

– Alaikäiset tekevät ryöstöjä yleensä ryhmässä. Kyseiset ryhmät eivät yleensä mene katujengi-käsitteen alle, joskin riski sellaisen muodostumiseen on näissä tapauksissa suuri. Yleensä on kuitenkin kyse enemmän ja vähemmän tutuista kaveriporukoista, jotka syyllistyvät rikoksiin yhdessä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss tiedotteessa.

Poliisi kertoo havainneensa nuorten ryöstöepäilyjen määrässä alkuvuonna piikin. Kahtena edellisenä vuonna poliisin nuorisoryhmä on tutkinut vuosittain noin 10–20 ryöstöepäilyä, ja tänä vuonna luku on yli tuplaantunut. Poliisilla ei ole tiedossa yksittäistä syytä ryöstöepäilyjen määrän kasvuun.

Seitsemän rikosepäilyä syyteharkintaan

Seitsemän epäiltyä rikosta siirtyy poliisin mukaan syyteharkintaan. Epäillyt rikokset on tehty joulukuun 2021 ja helmikuun 2022 välillä.

14-vuotiaan pojan epäillään syyllistyneen viiteen rikokseen ja 19-vuotiaan epäillään syyllistyneen neljään rikokseen. 14-vuotiaan osalta asiat eivät etene syyttäjälle, sillä hän ei alle 15-vuotiaana ole rikosoikeudellisesti vastuussa.

Pääepäiltyjen eli 14-, 15- ja 19-vuotiaiden poikien epäillään tammikuun alkupuolella muun muassa ryöstäneen ja ryöstön yhteydessä pahoinpidelleen pitsakuskin. Seuraavana päivänä 14- ja 19-vuotiaiden epäillään pahoinpidelleen entuudestaan tuntemattoman miehen Triplan kauppakeskuksessa. Lisäksi heidän epäillään samana päivänä yhdessä 15-vuotiaan kanssa pahoinpidelleen ja yrittäneen ryöstää toisen pitsakuskin.

Kahta muuta 15-vuotiasta poikaa epäillään kumpaakin erillisistä törkeistä ryöstöistä, jotka molemmat tekivät yhdessä 14-vuotiaan kanssa.

Yksi epäillyn rikoskokonaisuuden rikosnimikkeistä on oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa oikeudessa kuultavaan ihmiseen kohdistetaan tai uhataan kohdistaa väkivaltaa pyrkien vaikuttamaan hänen lausuntonsa sisältöön.