Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Katujengijutussa jatkuu Helsingin Kaivohuoneelle väitetysti suunnitellun iskun käsittely

Espoolaisen ja helsinkiläisen katujengin välistä väkivaltaista kostokierrettä puidaan jälleen tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Käsittelyn piti jo loppua, mutta se on venynyt alkuperäisestä aikataulustaan.

Oikeudessa jatkuu ravintola Kaivohuoneelle väitetysti suunnitellun iskun käsittely. Helsinkiläisjengi aikoi syyttäjän mukaan tunkeutua tapahtumaan Kaivohuoneella kostaakseen väkivaltaisesti espoolaisjengin aiempia tekoja.

Jengin suunnitelmissa oli syyttäjän mukaan tunkeutua ravintolaan mukanaan teräaseita ja ainakin yksi ampuma-ase.

– Jos tapahtumaa ei olisi Kaivohuoneella peruutettu, meillä olisi tässä käsittelyssä erilaisia vakavia väkivaltarikoksia. Tilanne on lokakuun alussa ollut jengien välinen sota, sanoi syyttäjä Perttu Könönen oikeudenkäynnissä aiemmin huhtikuussa.

Helsinkiläisjengin johtohahmoina pidetyille kahdelle miehelle syyttäjä vaatii seitsemän ja kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksia. Toinen johtohahmona pidetyistä on sosiaalisessa mediassa aktiivinen räppäri Milan Jaff, 22. Hänellä on esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa yli 110 000 seuraajaa, ja Youtubessa hänen videoitaan on katsottu yli 1,7 miljoonaa kertaa. STT kertoo syytetyn nimen jo tässä vaiheessa, koska hän on tunnettu julkisuudessa.

Juttukokonaisuudessa on syytettyjä ja syytekohtia pitkälti yli toistakymmentä. Syytteissä kuvatut tapahtumat ajoittuvat viime vuoden kesään ja syksyyn.

Syyttäjän mukaan jengit ovat järjestäytyneitä rikollisryhmiä

Syyttäjä on jatkuvasti oikeudenkäynnin aikana rinnastanut kyseessä olevat katujengit järjestäytyneisiin rikollisryhmiin. Syyttäjän mukaan myös poliisi on katsonut esitutkinnassaan, että kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus.

– Katujengit ovat nyt saapuneet Suomeenkin. Mielestäni tähän on syytä herätä muidenkin kuin oikeusviranomaisten, syyttäjä Könönen sanoi oikeudessa aiemmin.

Syyttäjän mukaan sosiaalisella medialla on tärkeä rooli käsiteltävässä asiassa. Siellä on muun muassa jaettu videoita epäillyistä rikoksista.

Isossa roolissa on syyttäjän mukaan lisäksi gangsta rap -musiikki, jota myös Jaff on tehnyt. Jengit ovat syyttäjän mukaan esimerkiksi nokitelleet toisilleen kappaleiden sanoituksilla. Myös artisti, jonka oli tarkoitus esiintyä ravintola Kaivohuoneella, on käsitellyt jengien välistä väkivaltaa musiikissaan.