Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapun säästä on tulossa epävakaa – paikoittain voi sataa jopa lunta

Vapunaattoa ja -päivää joudutaan viettämään epävakaassa ja vaihtelevassa säässä, kertoo Ilmatieteen laitos. Molempina päivinä voi tulla hajanaisia sateita joko vetenä, räntänä tai lumena.

Lämpötilat vaihtelevat ympäri maata vappuaattona lauantaina.

Päivystävä meteorologi Juha Tuomala lupaa poutaista säätä maan eteläosiin vappuaatoksi, mutta etelässä jäädään kuitenkin alle kymmeneen lämpöasteeseen.

– Pohjois-Karjalassa ja Keski-Pohjanmaalla tulee olemaan noin viisi astetta lämmintä, kun taas Lounais-Lapissa jäädään muutamaan asteeseen. Muualla Lapissa voi olla jopa pakkasta, Tuomala sanoo.

Lappiin saapuu aaton vastaisena yönä lumisateita, jotka liikkuvat aamuun mennessä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle. Lumisateita voi tulla näillä alueilla muutaman millin verran.

Hajanaiset sadealueet kiusaavat myös vapunpäivänä

Epävakaa sää jatkuu Tuomalan mukaan myös vapunpäivänä sunnuntaina.

Sadealueet liikkuvat etelämmäksi, ja sunnuntain vastaisena yönä voi sataa räntää ja lunta Keski-Suomessa. Päivällä voi tulla hajanaisia vesisateita maan eteläosissa, kun taas Länsi-Lapissa saattaa tulla lumisadetta.

– Sademäärät ovat kuitenkin yhä hyvin pieniä, puhutaan vain muutamista milleistä, Tuomala sanoo.

Poutaisinta säätä vapunpäivänä on luvassa Tuomalan mukaan maan länsiosiin, missä lämpötilat voivat nousta yli kymmeneen asteeseen. Sen sijaan etelärannikolla lämpö ei välttämättä riko kymmenen asteen rajaa.

– Maan keskiosissa lämpötilat jäävät noin kuuden asteen paikkeille, eikä sitä pohjoisempana rikota välttämättä edes viiden asteen rajaa.

Jos Länsi-Lapissa sataa lunta, voidaan siellä Tuomalan mukaan joutua viettämään vapunpäivää pakkaslukemissa.

Ruohikkopalo- ja tulvavaroituksia useissa osissa maata

Vapun juhlintaa varjostavat myös ruohikkopalovaroitukset maan etelä- ja keskiosissa sekä vapunaattona että -päivänä.

Kevyet sateet voivat Tuomalan mukaan helpottaa ruohikkopalovaaraa. Niistä ei ole kuitenkaan huomattavaa hyötyä, sillä sademäärät ovat jäämässä vain muutamaan milliin.

Maan etelä- ja länsiosiin on annettu myös tulvavaroituksia. Joet voivat tulvia pelloille, ja paikallistiet saattavat katketa. Tulvavaroitus on annettu myös Pohjanmaalle.