Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylvötyöt ovat alkutekijöissään, aloitus noin viikon keskimääräisestä myöhässä

Kevättöiden aloitus on tällä hetkellä noin viikon keskimääräisestä myöhässä, kertoo Pro Agria.

Kasvutilannekatsauksen mukaan kevättyöt ovat vasta alkamassa Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaan alueella.

Pellot ovat kuivuneet vaihtelevasti kylvökuntoon runsaslumisen talven ja huhtikuun viileyden vuoksi. Lunta on edelleen pelloilla Keski-Suomesta Lappiin.

Pro Agrian mukaan näyttää siltä, että kylvötyöt pääsevät kunnolla vauhtiin toukokuun puolivälissä.

Sokerijuurikkaan kylvöt aloitettiin ensimmäisenä Varsinais-Suomessa runsas viikko sitten. Härkäpavun kylvöt ovat juuri alkaneet, ja herneen kylvö käynnistyy lähipäivinä Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa.

Syyskylvöisillä kasveilla suuret talvituhot

Syysvehnää ja syysöljykasveja kylvettiin viime syksynä ennätysmäärä. Syyskylvöiset kasvit ovat kuitenkin kärsineet merkittäviä talvituhoja, Pro Agria kertoo.

Eteläisessä Suomessa talvituhot syysvehnällä voivat olla 70–90 prosentin ja rukiilla 50–80 prosentin luokkaa. Syysöljykasvit ovat Etelä-Suomessa, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa tuhoutuneet lähes täysin.

Yhteensä syyskasveja on tuhoutunut talvituhojen takia arviolta runsaan 90 000 hehtaarin alalta. Kylvöala oli ennätykselliset lähes 145 000 hehtaaria.

Syyskasvien tilalle kylvetään kevätviljoja ja kevätöljykasveja, mikä Pro Agrian mukaan tarkoittaa tiloille merkittävää kustannusten nousua.

Herneen viljelyssä kasvua

Varhaisperunoiden istutukset aloitettiin maaliskuun loppupuolella, ja kesäperunoiden istutuksen arvioidaan alkavan tällä viikolla.

Ensimmäiset perunat ovat jo taimettuneet. Pro Agria kuitenkin huomauttaa, että kylmässä säässä perunan kasvu ja kehitys on hyvin hidasta.

Erityisesti herneen viljelyssä on tänä vuonna odotettavissa kasvua.

Herneen ja härkäpavun etu on Pro Agrian mukaan se, että ne eivät tarvitse paljon lannoitetta, joten lannoituskustannuksissa saadaan toivottuja säästöjä.

Lannoitteiden hinta nousi jo viime vuonna merkittävästi. Lisäksi lannoitteiden raaka-aineiden saatavuutta on vaikeuttanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan.