Saksan liittokansleri Olaf Scholz luonnehti mielenkiintoiseksi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ehdotusta laajemmasta eurooppalaisesta yhteisöstä. Siihen voisivat kuulua EU-maiden lisäksi Ukraina ja EU:sta eronnut Britannia.
Macron sanoi maanantaina puheessaan EU-parlamentissa Strasbourgissa, että Ukrainan kaltaisen maan hyväksyminen EU:n jäseneksi veisi luultavasti vuosikymmeniä. Sen vuoksi Macron pitkin tärkeänä, että Ukrainan, Moldovan ja Georgian kaltaisille maille olisi tarjolla jokin muukin jäsenyys eurooppalaisessa poliittisessa järjestössä, joka tarjoaisi demokraattisille valtioille mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä.
– Historiallinen velvollisuutemme on luoda jotakin, jota kuvailisin eurooppalaiseksi poliittiseksi yhteisöksi, Macron sanoi.
Myöhemmin maanantaina Macron matkusti Berliiniin tapaamaan Scholzia, joka totesi Macronin idean olevan "hyvin mielenkiintoinen ehdotus."
Macron kannattaa EU:n perussopimusten uudistamista
Ukraina on jättänyt sodan aikana EU-jäsenyyshakemuksen, ja Euroopan komissio on luvannut kertoa kantansa hakemuksesta ensi kuussa. Macron kuitenkin myönsi, että Ukrainan jäsenyys lähitulevaisuudessa ei ole realismia.
– Haluan sanoa tämän rehellisesti – sen olemme velkaa ukrainalaisille. Meillä voi olla kiihdytetty prosessi... Ukrainan hyväksymiseksi ehdokasmaaksi, mutta tietäen standardimme ja kriteerimme, Ukrainan liittyminen Euroopan unioniin veisi luultavasti vuosikymmeniä, Macron sanoi.
Macronin mielestä niiden maiden, jotka ovat jo pitkällä EU-jäsenyysprosessissaan, tulisi kulkea se tie loppuun. Sen sijaan laajempi yhteisö voisi hänen mielestään olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi Bosnia-Hertsegovinan kaltaisille maille, joille EU-jäsenyys on vielä kaukainen ajatus.
Tällainen yhteisö tarjoaisi Macronin mukaan paikan myös Britannialle, joka päätti jättää EU:n.
Scholzin vieraaksi saapunut Macron sanoi myös, että Euroopan maat jatkavat apuaan Ukrainalle ja apu on niin taloudellista kuin sotilaallistakin apua. Euroopan täytyy Macronin mukaan myös vähentää riippuvuutta Venäjän energiantuonnista, kertoo BBC.
Päivällä Strasbourgissa pitämässään puheessa Macron myös linjasi kannattavansa EU:n perussopimusten avaamista muutoksille. Se voisi merkitä reformeja, jotka syventäisivät eurooppalaista federalismia ja integraatiota. Perussopimusten muuttaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, koska useat EU-maat ovat jo ilmoittaneet vastustavansa ajatusta.