Kun Cannesin elokuvajuhlat alkavat tiistaina, ilmassa on poikkeuksellisen odotuksen vire. Hollywood palaa Euroopan elokuvafestivaaleille yli kahden vuoden tauon jälkeen. Se tarkoittaa näyttäviä maailmanensi-iltoja, joilla on arvoa paitsi tapahtuman ja elokuvien markkinoinnissa, myös symbolisesti. Kansainvälinen elokuva-ala odottaa edelleen paluuta normaaliin, ja ehkä se tapahtuu kesällä.
Top Gun: Maverick ei ole tyypillisin Cannes-teos, mutta se on festivaalin huomioarvoltaan suurin elokuva. Näytös on jo keskiviikkona. Tom Cruisen vetovoiman kanssa kilpailee ainoastaan viikkoa myöhemmin nähtävä Baz Luhrmannin lähes kolmituntinen Elvis. Siinä Tom Hanks esittää eversti Parkeria ja Austin Butler hänen suojattiaan Elvis Presleytä.
Cannesissa jatkuu myös suomalaisen elokuvan uusi noste. Mikko Myllylahden esikoisohjaus Metsurin tarina on valittu Kriitikoiden viikko -esityssarjaan. Sen ensi-ilta on torstaina. Viime vuonna samassa sarjassa nähtiin Khadar Ayderus Ahmedin Guled & Nasra, ensimmäinen Kriitikoiden viikolle koskaan valittu suomalaiselokuva.
Tragikomediaksi luonnehdittu Metsurin tarina on päässyt jo hyvin esiin: useat kansainväliset mediat ovat nostaneet still-kuvan pääosan Jarkko Lahdesta lumimaisemassa Kriitikoiden viikkoa käsittelevien juttujensa kärkeen. Iskevän kuvan eksotiikka ei liene ainoa ennakkonostetta luova tekijä. Esityssarjan suunnittelijat ovat antaneet elokuvalle neljä näytöstä eli maksimimäärän.
Myllylahdelle Cannes on jo tuttu paikka: hän oli vuonna 2016 palkitun Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen toinen käsikirjoittaja. Tuotantoyhtiökin on sama kuin Kuosmasen elokuvilla, Aamu.
Kaurismäen tähti ruotsalaiselokuvassa
Festivaali järjestetään nyt 75. kertaa. Varsinaisen kilpasarjan nimet ovat pitkälti tuttuja. Odotuksia latautuu esimerkiksi Ruben Östlundin, Claire Denisin, David Cronenbergin, Kelly Reichardtin ja Hirokazu Kore-edan uutuuksiin.
Pääkilpasarjassa on myös yhteistuotanto, jossa on suomalaista osaamista. Muun muassa Guled & Nasran ja Betoniyön tuottanut Bufo on osatuottajana ruotsalais-tanskalais-suomalais-ranskalaisessa draamassa Boy From Heaven, jonka on ohjannut ruotsalainen Tarik Saleh. Ääri-islamismin leviämistä sivuava elokuva on kuvattu Kairossa, ja yhtä keskeistä roolia näyttelee Sherwan Haji. Suomessa asuvan Syyrian kurdin Hajin tunnetuin rooli on pääosa Aki Kaurismäen elokuvassa Toivon tuolla puolen.
Viime vuonna ohjelmistossa oli ennätykselliset kolme suomalaista tuotantoa: Kuosmasen Hytti nro 6, Rahul Jainin Invisible Demons – tuhon merkit sekä Guled & Nasra. Myllylahden elokuva Kriitikoiden viikolla sekä yhteistuotanto kilpasarjassa on jo paljon, sillä lähihistoriassa on ollut jopa viiden vuoden taukoja, jolloin Cannesiin ei ole kelvannut yhtään pitkää elokuvaa Suomesta – ei edes sellaisia, joissa suomalaiset ovat osatuottajina.
Tasa-arvoennätys on myös pettymys
Vuonna 2018 festivaalin johto lupasi julkisesti edistää sukupuolten tasa-arvoa elokuvavalinnoissaan. Tänä vuonna kilpasarjassa on 21 elokuvaa, joista viisi on naisen ohjaamia. Osuus on ennätyksellisen suuri, mitä voi silti myös pitää osoituksena pyrkimysten kovin hitaasta etenemisestä, etenkin kun pääpalkinto Kultainen palmu annettiin viime vuonna naisohjaajan elokuvalle, Julia Ducournaun Titanelle.
Kaikkien Euroopan kolmen suurimman festivaalin – Berliinin, Cannesin ja Venetsian – viimeisimmät pääpalkinnot ovat menneet 1980-luvulla syntyneiden naisohjaajien teoksille.
-----
Juttua on korjattu 17.5. klo 18.59. Metsurin tarina saa ensi-iltansa torstaina, ei keskiviikkona, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin.