Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harvinainen apinarokko on levinnyt Eurooppaan

Terveysviranomaiset ovat havainneet kymmeniä tapauksia harvinaista apinarokkoa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Ruotsin kansanterveysvirasto kertoi tänään ensimmäisestä Ruotsissa havaitusta tartunnasta. Ei ole toistaiseksi tiedossa, mistä sairastunut on tartunnan saanut. Kansanterveysvirasto aikoo pyytää Ruotsin hallitusta luokittelemaan apinarokon yleisvaaralliseksi taudiksi sen leviämisen estämiseksi.

Espanjassa ja Portugalissa on toukokuun alun jälkeen havaittu jo yli 40 epäiltyä ja vahvistettua tapausta. Britanniassa vahvistettuja tapauksia on tässä kuussa kirjattu yhdeksän, Kanadassa epäiltyjä tapauksia on löytynyt yli tusinan verran. Yhdysvaltojen ensimmäinen tapaus vahvistettiin keskiviikkona Kanadasta matkustaneella miehellä.

Apinarokko on tartuttanut viime vuosina tuhansia ihmisiä Afrikan keski- ja länsiosissa, mutta tapaukset Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ovat tähän mennessä olleet harvinaista.

WHO tutkii taudin leviämistä

Tauti ei ole tavallisesti hengenvaarallinen, mutta on harvoissa tapauksissa johtanut myös kuolemaan. Apinarokko alkaa usein flunssan kaltaisilla oireilla, kuten kuumeella, lihassäryllä ja turvonneilla imusolmukkeilla ennen kuin se aiheuttaa vesirokon kaltaista ihottumaa kasvoihin ja vartaloon.

Virus voi tarttua ihmiseen, jos hän on läheisessä kontaktissa tartunnan saaneen eläimen kuten apinan kanssa.

Britannian terveysviranomaisten mukaan eri puolilla Eurooppaa ilmenneet tapaukset vahvistavat epäilykset siitä, että apinarokko on levinnyt myös ihmisten välillä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan monet ilmoitetuista tapauksista ovat olleet homo- ja biseksuaaleilla miehillä tai miesten kanssa seksiä harrastavilla miehillä. Apinarokkoa ei ole aiemmin luonnehdittu sukupuoliteitse tarttuvaksi taudiksi.

WHO on kertonut koordinoivansa toimia taudin leviämisen tutkimiseksi muiden terveysviranomaisten kanssa.

– Meidän on ymmärrettävä paremmin apinarokon laajuus, jotta voimme todella ymmärtää, kuinka paljon sitä on liikkeellä ja minkälaisen riskin se aiheuttaa, tartuntatautiepidemiologi Maria Van Kerkhove sanoi tiistaina WHO:n lehdistötilaisuudessa