Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pro jätti ict-alalle jo neljännen lakkovaroituksen – uutta sovittelua ei ole tiedossa

Ammattiliitto Pro on jättänyt ict-alalle uuden lakkovaroituksen, koska alalle ei edelleenkään ole saatu uutta työehtosopimusta. Sovitteluyritykset katkesivat torstaina.

Neljättä viikkoa jatkuvaa ict-alan lakkoa on tällä viikolla soviteltu kahdesti, mutta tuloksia ei ole syntynyt. Uutta sovittelutapaamista ei ole sovittu.

Ict-alan meneillään oleva kahden viikon lakko päättyy sunnuntaina puoliltaöin. Kolmas kahden viikon lakko alkaa maanantaina aamukuudelta.

Nyt annetulla lakkovaroituksella Pro ilmoittaa neljännestä kahden viikon lakosta, joka alkaa maanantaina 6. kesäkuuta aamukuudelta, ellei sopua synny sitä ennen.

Lakko koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä, joissa noudatetaan Pron ja Palvelualojen työnantajien (Paltan) välistä työehtosopimusta. Sopimuksen piirissä on noin 12 000 toimihenkilöä ja asiantuntijaa.

Työehtosopimuksesta on neuvoteltu joulukuusta lähtien tuloksetta. Sopimus päättyi helmikuun lopulla.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan keskeinen ongelma on, että Palta ei halua antaa olennaista tietoa eri tavoitteiden kustannusvaikutuksista alalla.

– Pron neuvottelijoilla on aito tahto saada ict-alalle kohtuullinen ja erityisesti alan pienipalkkaisimpien ostovoimaa tukeva työehtosopimus, Malinen sanoi tiedotteessa.

Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri syytti Prota työtaistelun hyödyntämisestä omien järjestöpoliittisten tavoitteidensa ajamiseen ja jäsenkampanjointiin. Pro on hylännyt kaksi sovintoesitystä. Äärin mukaan ratkaisun etsimisen sijaan Pro käyttää toistuvia lakkoilmoituksia painostuskeinona.

– Toivomme, että myös Prolta löytyisi tahtoa rakentavan ratkaisun aikaan saamiseksi ja työriidan päättämiseksi. Palta on tällä neuvottelukierroksella solminut jo 100 yleisen linjan mukaista sopimusta. Olisi ihme, jos sellaista ei saataisi aikaiseksi myös ict-alan toimihenkilöille, Ääri totesi tiedotteessa.