Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sota Ukrainassa heijastuu myös remontointiin – jotkut terasseissa ja saunarakentamisessa käytetyt puulajit voivat olla kortilla

Ajattelitko uusia tervaleppäsaunasi kesälomasi aikana vastaavilla tuliterillä materiaaleilla? Varmasti oiva idea, mutta leppäpaneeleita tai -lauteita ei välttämättä ole saatavilla kaupoista entiseen malliin.

Venäjän helmikuun lopulla alkanut hyökkäys Ukrainaan on heijastunut myös rakentamiseen ja remontointiin Suomessa. Kaikkia toivottuja materiaaleja ei ehkä ole saatavilla joka paikassa halutulla tavalla, ja eri tuotteiden toimitusajoissa saattaa olla viivettä. Myös eri materiaalien hinnat ovat voineet nousta aiemmin mietitystä remonttisuunnitelmasta.

Alan asiantuntijat kuitenkin vakuuttavat, etteivät kodin tai mökin remonttityöt jää tekemättä ainakaan sen vuoksi, ettei remonttituotteita ja -tarvikkeita olisi yleisesti ottaen saatavilla. Esimerkiksi rakennus- ja sisustustarvikekaupan alan yhdistyksen RASIn toimitusjohtajan Minna Liuksialan mukaan yleinen tuntuma on se, että tuotteita on tällä hetkellä hyvin varastoissa.

– Joidenkin yksittäisten tuotteiden puutteita saattaa olla, mutta mitään yleistä saatavuusongelmaa ei ole havaittavissa, hän tiivistää.

Vaikka yksittäisistä tuotteista ja materiaaleista voikin olla ajoittain ja paikoin pulaa, tilalle löytyy Liuksialan mukaan hyvin tarvittaessa myös korvaavia vaihtoehtoja. Sama viesti käy ilmi STT:n tekemistä tiedusteluista K-Raudan ja Starkin suuntaan. Yleistuntuma tuotteiden kokonaissaatavuudesta on varsin hyvä.

K-Raudassa esimerkiksi puutavaran toimituksista ja hinnoista on sovittu jo viime vuonna kotimaisen sahateollisuuden kanssa.

– Se, että helmikuun lopussa on tapahtunut jotakin, ei tähän sesonkiin ja kuluttajakokemukseen laajasti tuotevalikoimassamme vaikuta, sanoo Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan tuotelinjajohtaja Harri Karumo.

Myös Starkista kerrotaan, että kuluvan kevään ja kesän sesongin suunnittelu on alkanut jo hyvissä ajoin ennen sotaa.

– Tämä edesauttaa sitä, että olemme pystyneet palvelemaan varsin hyvin asiakaskuntaa, sanoo Starkin hankintajohtaja Jari Tuomikoski.

Kestopuuta riittää

Kesämökki- tai kotisaunan remontoijan on ainakin henkisesti hyvä varautua siihen, että leppä- tai haapapaneeleiden hankinnassa voi ilmetä ongelmia. Haapaa ja leppää on aiemmin tullut paljon Itä-Euroopan alueelta, esimerkiksi Venäjän ja Valko-Venäjän suunnalta. Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan ja pakotteiden myötä tilanne on kuitenkin muuttunut, ja toimitukset näistä maista on pysäytetty.

– Haapa- ja leppäpaneelin saatavuus on laskenut. Vanhaa varastoa löytyy meiltä vielä paikoin, mutta ei joka paikasta, sanoo Starkin Tuomikoski.

Myös K-Raudasta näitä puulajeja on ainakin toistaiseksi vielä saatavilla.

Vaikka haapa tai leppä katoaisivatkin kauppojen hyllyiltä, saunan uusiminen ei silti tyssää siihen. Vaihtoehtoja nimittäin löytyy. Yksi tällainen on vaikkapa käsitelty suomalainen mänty.

– Aika harva meistä edes erottaa sitä, mikä on haapaa ja leppää ja mikä on mäntyä, kun ne ovat niin hyvin käsiteltyjä. Lopputuotteet ovat niin samannäköisiä, Keskon Karumo sanoo.

Tiettyjen saunamateriaalien lisäksi sota vaikuttaa asiantuntijoiden mukaan muun muassa Venäjältä tuodun siperianlehtikuusen saatavuuteen. Sitä käytetään terassien rakentamisessa. Sekä Starkin että K-Raudan tarjonnasta löytyy vielä tällä hetkellä sellaista siperianlehtikuusta, joka on hankittu ennen konfliktia. Uusia tilauksia ei enää Venäjältä tehdä.

Vaikka siperianlehtikuusi loppuisikin kaupoista, terassin saa silti rakennettua muista materiaaleista, kuten kestopuusta, lämpökäsitellystä puusta tai vaikkapa komposiitista.

Karumo sanoo, että ylipäätään siperianlehtikuusen osuus käytetyistä terassilaudoista on alle kymmenen prosenttia. Suurin osa terasseista tehdään painekyllästetyistä kestopuista.

– Niissä meillä ei ole mitään saatavuusongelmia.

"Hintojen kehitystä vaikea ennustaa"

Sodan vaikutukset ulottuvat myös kodin lattiaremontteihin. Esimerkiksi Ukrainasta on ennen sotaa tuotu paljon tammea. Nyt kun tammesta on tullut pulaa, se on vaikuttanut parkettivalmistajien toimintaan ja parkettilattioiden saatavuuteen.

– Kyllähän tammiparkettikauppaa on edelleen tehty, mutta sen näkymä heikkenee koko ajan, Tuomikoski sanoo.

RASIn Liuksialan vinkki kesäremonttia suunnitteleville on ennen kaikkea se, ettei hankintoja kannata jättää viime tippaan. Remontissa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä niin tuotevalintojen, tuotteiden ostamisen kuin mahdollisen ulkopuolisen työvoiman hankkimisen osalta.

– Minä ajattelisin niin, että jos heinäkuussa on ajatellut tehdä remonttia kesämökillä, niin nyt kipin kapin kauppaan tekemään hankintoja, Liuksiala sanoo.

Remontoijia saattaa mietityttää se, miten erilaisten remonttituotteiden tai -tarvikkeiden hinnat mahdollisesti kehittyvät lähikuukausina. Esimerkiksi puutavaran selvistä hinnan nousuista on uutisoitu aiemmin useasti.

Starkin Tuomikosken mukaan hintojen kehitystä on yleisesti ottaen hyvin vaikea tällä hetkellä ennustaa. Hintojen nouseva kehitys on näkynyt jo pari vuotta.

– Hintainflaatio on ollut poikkeuksellisen vahvaa. On vaikea nähdä, että jostain syystä tulisi nopea hintojen lasku, hän sanoo.