Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainassa mekaanikot muuntavat ralliautoja "taisteluvaunuiksi"

Ukrainassa ratkotaan etulinjan ajoneuvopulaa jopa muuntamalla ralliautoja eräänlaisiksi taisteluvaunuiksi. Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjassa mekaanikot urakoivat työpajassa kasatakseen ajokin, joilla voidaan taistella Venäjän joukkoja vastaan.

Mekaanikot vaihtavat äänenvaimentimia, poistavat urheiluvirityksen ja muuttavat sisätiloja.

Kotikutoisia sota-ajokkeja kyhätään pajassa liikemies Volodymyr Tarhovin valvonnassa. Ennen Venäjän hyökkäystä 32-vuotias mies valmisti lasikuitukatamaraaneja ja kajakkeja.

Tarhov kertoo, että sodan alusta lähtien hän on ystävineen muuntanut rintamakäyttöön noin 30 pikkuautoa. Nyt he viimeistelevät toista vaunua, jossa on ukrainalaisten rallikuljettajien käyttämä venäläisen Lada-mallin moottori. Mekaanikot ottavat ovet pois, tekevät auton moottorista hiljaisemman ja avaavat etuosaan suuren reiän, jonka läpi ammutaan konekiväärillä.

Hitsaaja Maksym Sendukov, 33, sanoo, että uusi äänenvaimennin muuttaa paljon.

– Tavoitteena on tehdä autosta hieman hiljaisempi, jotta se voi kulkea (vihollisten) ohi ja jäädä huomaamatta.

Nopea ja helposti ohjattava

Venäjän hyökkäyksen alkuaikoina paikkakunnan mekaanikot rakensivat panssarintorjuntaesteitä ja asensivat betonilohkoja suojaamaan Zaporizhzhjan sisääntuloreittejä.

Autojen muuntamista sponsoroivat paikalliset liikemiehet, jotka ostavat metallia ja autonosia.

Mekaanikkojen mukaan sotilaat ovat kiittäneet, että tiimin ralliautosta valmistama ensimmäinen taisteluvaunu on erittäin nopea ja helposti ohjattava. Sotilaiden mukaan se on ollut hyvin hyödyllinen sekä tiedustelu- että taistelutehtävissä.

Nyt valmistuvaa toista samanlaista ajokkia on tullut tarkastamaan ja noutamaan 50-vuotias sotilas, joka kertoo rintamanimekseen Mamai. Hän sanoo, että monet etulinjalle tuodut ajoneuvot ovat vapaaehtoisten hankkimia.

– Etulinjassa tarvitaan jeeppejä ja minibusseja kuljettamaan paljon ihmisiä, hän lisää.

Mamain mukaan omatekoisen taisteluvaunun etuna on, että matkustajat pystyvät ampumaan ajokista joka suuntaan.