Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Yhdysvaltain senaatissa läpimurto aselainsäädäntöön, juhannusaaton liikenteestä odotetaan vilkasta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yhdysvaltain senaatissa läpimurto: Uusi aselainsäädäntö sai enemmistön tuen

Yhdysvalloissa senaatti on äänestänyt uuden aselainsäädännön puolesta. Äänet jakautuivat 65–33. Tulos on läpimurto Yhdysvaltoja jakavassa aselakikysymyksessä.

Uudessa lakipaketissa esitetään muun muassa tehostettuja taustatarkastuksia alle 21-vuotiaille aseenostajille, 11 miljardin dollarin panostusta mielenterveyteen ja kahden miljardin dollarin panostusta koulujen turvallisuuteen.

Lakiesitys etenee seuraavaksi kongressin edustajainhuoneeseen, jossa sen odotetaan menevän läpi perjantaina.

Aselait nousivat jälleen esiin, kun viime kuussa 19 oppilasta ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa Texasissa. (Lähde: AFP)

Pääministeri Marin: Ilman sotaa Ukrainan EU-jäsenyydestä ei olisi käyty nyt keskusteluja

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää Venäjän laajamittaista hyökkäystä syynä sille, että tänä keväänä päädyttiin keskustelemaan Ukrainan EU-jäsenyydestä.

Huippukokouksessaan Brysselissä EU-maiden johtajat päättivät eilen myöntää EU:n ehdokasmaan aseman Ukrainalle ja Moldovalle.

Marinin mukaan on mahdoton ennakoida, kuinka nopeasti Ukrainasta tulee EU:n varsinainen jäsen. Pääministeri sanoo tahdin riippuvan Ukrainan uudistumisvauhdista.

Ukraina jätti hakemuksensa unionin jäseneksi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen maahan helmikuun lopussa.

Georgialaisten odotetaan marssivan tänään EU-jäsenyyden puolesta

Georgialaisten odotetaan marssivan tänään maan EU-jäsenyyden puolesta maan pääkaupungissa Tbilisissä.

Viime maanantaina ainakin 120 000 georgialaista osallistui vastaavaan mielenosoitukseen tukeakseen maan EU-jäsenhakemusta. Mielenosoitus oli uutistoimisto AFP:n mukaan maan pääkaupungin suurin moneen vuosikymmeneen.

EU-maiden johtajat kertoivat eilen olevansa valmiita myöntämään Georgialle "näkymän" jäsenyydestä, mikä tarkoittaa käytännössä pidempää matkaa kohti unionia. Ukrainalle ja Moldovalle EU-maiden johtajat myönsivät EU:n hakijamaan aseman.

Kuvernööri: Mikään paikkakunta Donetskin alueella ei ole asukkaille turvallinen

Itäisessä Ukrainassa mikään Donetskin alueen paikkakunta ei ole asukkaille turvallinen, sanoo alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko uutistoimisto AFP:lle. Hän kertoo, että alue on erittäin vaarallinen asukkaille.

Kyrylenko sanoo, että prioriteettina on, että venäläisjoukot eivät etenisi lännemmäksi kohti Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkeja.

Kuvernöörin mukaan Donetskin alueelta evakuoitiin keskiviikkona noin 250 ihmistä. Lisäksi alueelle on toimitettu ruokaa. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat lähettää Ukrainaan lisää Himars-raketinheittimiä

Yhdysvallat lähettää uuden aseaputoimituksen Ukrainaan, Valkoisesta talosta kerrottiin torstaina. 450 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvoisessa toimituksessa on mukana neljä pitkälle kehitettyä raketinheitinjärjestelmää, joita voidaan käyttää venäläisjoukkoja vastaan.

Himars-raketinheitinjärjestelmien lisäksi pakettiin kuuluu aseita ja tarvikkeita, sanoo Valkoisen talon edustaja John Kirby.

Ukraina on toivonut länsimailta aseapuna erityisesti Himars-raketinheittimiä. Yhdysvallat on jo aiemmin toimittanut Himars-järjestelmiä Ukrainaan. (Lähde: AFP)

WHO kertoo tänään, luokitellaanko apinarokko kansainväliseksi kansanterveysuhaksi

Maailman terveysjärjestö WHO:n on määrä kertoa tänään, luokitellaanko apinarokon leviäminen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Terveysjärjestö kokoontui torstaina hätäkokoukseen aiheen tiimoilta.

Kansainväliseksi kansanterveysuhaksi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan aiemmin julistettu esimerkiksi koronaviruspandemia, Kongon ebolaepidemia ja polioviruksen leviäminen.

Lisäksi tietoja odotetaan taudin mahdollisesta uudesta nimestä.

Juhannusaaton aamulle odotetaan vilkasta menoliikennettä

Tänään juhannusaattona menoliikennettä ennakoidaan olevan yhä runsaasti, tiedottaa tieliikennekeskus Fintraffic. Ajoittain liikenne saattaa jonoutua.

Fintrafficilta suositellaan lähtemään tien päälle juhannuksen menoliikenteen ruuhkaisimman ajan ulkopuolella.

Menoliikenne on tavallisesti vilkkaimmillaan aattoa edeltävänä torstaina eli eilen. Perjantaina liikennettä on yhä selvästi vähemmän, mutta silti enemmän kuin tavallisena päivänä.

Paluuliikenteen piikki puolestaan näkyy juhannussunnuntaina. Tällöin jonoutumista voi olla aamupäivästä iltaan saakka.

Juhannusaattona helleraja rikkoutunee monin paikoin puoliltapäivin

Juhannusaattona helleraja menee rikki suuressa osassa maata. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan Kajaanissa voidaan vielä päästä hellelukemiin, mutta sitä pohjoisempana ei helleraja vielä ylity.

Meteorologi arvioi, että hellelukemiin päästään puoleen päivään mennessä maan etelä- ja länsiosissa.

Juhannusyöstä on tulossa suhteellisen lämmin. Yön alimmat lämpötilat ovat 15 asteen tienoilla maan etelä- ja keskiosissa.

Orlando valitsi NBA:n ykkösvarausvuorolla italialais-yhdysvaltalaisen Paolo Bancheron

Paolo Banchero on koripalloliiga NBA:n tämän kesän ykkösvaraus. Orlando Magic valitsi 19-vuotiaan Bancheron ensimmäisellä varausvuorolla NBA:n varaustilaisuudessa Brooklynissa.

Banchero on 208-senttinen iso laitahyökkääjä, joka pelasi yliopistokoripalloa Duken yliopistossa. Hän on sekä Italian että Yhdysvaltojen kansalainen.

Oklahoma City Thunder valitsi toisella varausvuorolla Chet Holmgrenin. Kolmantena valinnut Houston Rockets varasi Jabari Smithin, joka oli monien asiantuntijoiden arvioissa ennakkosuosikki ykkösvaraukseksi.