Kuluttajien talousluottamus hiipui kesäkuussa heikoimmaksi koko mittaushistoriassa, kertoo Tilastokeskus. Mittaushistoria alkaa vuodesta 1995.
Kuluttajien näkemykset taloudesta heikkenivät kesäkuussa edelliskuuhun ja varsinkin vuoden takaiseen verrattuna. Kolme neljäsosaa oli sitä mieltä, että Suomen taloustilanne on nyt huonompi kuin vuosi sitten.
Odotus inflaatiosta vuoden kuluttua nousi yhä korkeammaksi. Kuluttajista neljä viidestä oli sitä mieltä, että hinnat ovat nousseet vuodessa paljon tai melko paljon. Yhtä moni odotti hintojen nousevan vähintään samaa vauhtia myös tulevina kuukausina.
Puolet työllisistä luottaa täysin työn jatkumiseen
Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat kesäkuussa edelleen hyväksi ja tulevina kuukausina mahdollisuuksia säästämiseen ennakoitiin olevan yhä melko paljon. Vain 43 prosenttia vastaajista piti ajankohtaa kannattavana säästämiselle. Yhtä moni aikoi vähentää kestotavaroiden ostoa seuraavan vuoden aikana.
Työttömyyden tai lomautuksen uhkaa omalla kohdalla ei nähty kovin suurena. Puolet työllisistä koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi tai lomautetuksi.
Elinkeinoelämän luottamus heikkeni neljäntenä kuukautena peräkkäin
Myös elinkeinoelämän luottamus jatkoi kesäkuussa heikentymistään palveluyrityksiä lukuun ottamatta, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
EK:n johtajan Sami Pakarisen mukaan kesäkuu oli neljäs perättäinen laskukuukausi elinkeinoelämän luottamuksessa.
Ainoastaan palveluyritysten luottamusindikaattori nousi kesäkuussa aavistuksen. Palveluyritykset kuitenkin arvioivat yleisen suhdannekuvansa heikentyneen viime kuukausien aikana entisestään, vaikka myyntimäärät ovat olleet nousussa.
Suomen rakentamisen luottamusindikaattori oli toukokuussa selvästi alle EU-maiden keskiarvon. Tilauskanta supistui edelliskuukauden tasolta, ja myös henkilöstön määrän arvioidaan jatkavan laskuaan tulevien kuukausien aikana, kun tilannetta tarkastellaan kausitasoitetuilla luvuilla.