Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Utössä aurinko paistoi ennätysmäärät kesäkuussa – 30 asteen hellepäiviä oli Suomessa viimeksi yhtä monta vuonna 2013

Suomessa mitattiin 30 astetta ylittäviä lämpötiloja yhteensä kuutena päivänä kesäkuussa, kertoo Ilmatieteen laitos. Edellisen kerran yhtä monta 30 asteen hellepäivää on kesäkuussa mitattu vuonna 2013.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuu oli suuressa osassa maata 1–2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi ja sää lämpeni varsinkin loppukuusta. Hellelukemia Suomessa mitattiin kaikkiaan seitsemänä päivänä.

Hellepäivien määrä oli tänä vuonna kesäkuussa tavanomaista pienempi. Ilmatieteen laitoksen mukaan niitä on tavanomaisesti kuukaudessa kahdeksan. Hellepäiviä oli kuitenkin paikoin 3–5 tavanomaista enemmän.

2000-luvun lämpimin juhannus

Sää alkoi lämmetä juhannuksen alla kesäkuun loppupuolella voimakkaasti, ja laitoksen meteorologien aiemmin kertoman mukaan juhannus oli tänä vuonna 2000-luvun lämpimin.

Päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila kommentoi juhannusviikonloppuna STT:lle, että edellisen kerran yhtä lämmintä on juhannuksena ollut Suomessa vuonna 1999.

Kuun korkein lämpötila mitattiin tämän viikon tiistaina Porissa, ja se oli 32,9 astetta. Koko kesäkuun lämpöennätys 33,8 astetta on mitattu vuonna 1935 Ähtärissä juhannuksena.

Toisaalta kesäkuussa mitattiin myös Suomessa vielä pakkasta. Kilpisjärven Saanalla Lapissa lämpömittari näytti 2,4 pakkasastetta kesäkuun 6:ntena.

Paistetta paljon, ukkosta vähän

Myös aurinko paistoi kuukauden aikana tavanomaista enemmän. Ilmatieteen laitoksen mukaan maan etelärannikolla ja saaristossa aurinko paistoi tavallista enemmän, ja Utön saarella Varsinais-Suomessa mitattiin havaintoaseman 50-vuotisen mittaushistorian paisteisin kesäkuu. Aurinko paistoi siellä 368 tuntia.

Vastaavasti Suomessa satoi tavallista kesäkuuta vähemmän, ja poikkeuksellisen vähän satoi Ahvenanmaalla. Ilmatieteen laitoksen mukaan Jomalassa oli yksi mittausaseman historian vähäsateisimmista kesäkuista.

Sateen ohessa Suomessa ukkosti tavanomaista vähemmän: laitos kirjasi maasalamoita koko kesäkuun ajalta noin 19 000, mikä on puolet tavanomaisesta kesäkuun määrästä.