Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet lisääntyneet Itä-Suomessa – seurauksena myös vakavia aivovammoja

Itä-Suomen poliisi ja alueen sairaanhoitopiirit ovat selvittäneet sähköpotkulautoihin liittyviä liikennerikkomuksia ja onnettomuuksia. Onnettomuudet ovat alueella lisääntyneet ja niiden seurauksena on ollut myös vakavia aivovammoja.

Liikenneturvan vuosina 2021 ja 2022 teettämien kyselyiden mukaan sähköpotkulautoja koskevat liikennesäännöt tunnetaan huonosti. Katukuvassa näkyy paljon esimerkiksi jalkakäytävillä ajelua sekä kavereiden kyyditsemistä. Molemmat ovat tieliikennelaissa kiellettyjä. Sähköpotkulautojen käyttöön liittyvät kielteiset ilmiöt näkyvät yleisimmin kaupunkien keskustoissa.

Vaikka sähköpotkulaudat tarjoavat kätevän kulkuvälineen varsinkin lyhyisiin matkoihin kaupunkialueilla, niiden on todettu lisänneen myös turvattomuuden tunnetta. Liikenneturvan kyselyihin vastanneista moni on kokenut joutuneen vaaratilanteeseen sähköpotkulautailijoiden vuoksi, niin kävellen, pyörällä, kuin autollakin.

Itä-Suomen poliisin ja alueen sairaanhoitopiirien selvityksen mukaan sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet ovat päivittäisiä ja painottuvat etenkin viikonloppuöihin. Erityisesti päihtyneenä ajavat nuoret aikuiset saavat sairaalahoitoa vaativia vammoja joutuessaan onnettomuuksiin. Osa vammoista on lieviä, kuten asfaltti-ihottumaa, pieniä ruhjeita ja murtumia, mutta pahimmillaan onnettomuudet ovat johtaneet vakaviin, neurokirurgista leikkaushoitoa vaativiin aivovammoihin ja tehohoitoon.

Poliisin tietoon ja tutkintaan tulee kuitenkin vain murto-osa onnettomuuksista. Yleisimmät epäilyt liittyvät liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja liikennejuopumukseen moottorittomalla ajoneuvolla, eli tankojuopumukseen.