Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nasa julkaisi neljä uutta avaruusteleskooppi James Webbin kuvaa – tieteilijöiden mukaan kuvat paljastavat ennennäkemättömiä asioita universumista

Avaruusteleskooppi James Webbin ottamia uusia kuvia esiteltiin tänään Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan lehdistötilaisuudessa.

– Valmistaudu tapaan nähdä universumi uudella tavalla, kertojan ääni sanoi lehdistötilaisuuden alussa esitetyssä videossa.

Näin voi vilpittömin mielin sanoa tapahtuvan, sillä tieteilijöiden mukaan Webbin kuvissa näkyy paljon sellaisia asioita, joita ei ole aiemmin nähty.

Myös Nasan johtaja Bill Nelson hehkutti uusien kuvien merkittävyyttä ennen kuvien julkaisua.

– Jokainen kuva on löytö ja antaa ihmiskunnalle universumista kuvan, jollaista emme ole koskaan ennen nähneet.

Euroopan avaruusjärjestö Esan tieteellinen johtaja Günther Hasinger puolestaan vertasi kuvien merkittävyyttä vuonna 1969 tapahtuneeseen kuuhun laskeutumiseen.

Lehdistötilaisuudessa esiteltiin neljä uutta James Webbin kuvaa. Kuviin tallentuivat muun muassa tuhansien valovuosien päässä oleva Kölin tähtisumu sekä yli tuhannen valovuoden päässä oleva eksoplaneetta WASP-96b.

Lehdistötilaisuudessa kuvista kertoneiden tähtitieteilijöiden mukaan Webbin ottamat kuvat tulevat muuttamaan ymmärrystä esimerkiksi siitä, miten tähdet ja galaksit muuttuvat ja kehittyvät.

Webbin ensimmäinen varsinainen kuva esiteltiin Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin pitämässä ennakkotilaisuudessa Valkoisessa talossa tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Kuva oli galaksijoukosta nimeltä SMACS 0723. Nasan astrofyysikko Jane Rigby sanoi lehdistötilaisuudessa, että James Webbin kuvissa on enemmän terävyyttä ja selkeyttä kuin aiemman teleskooppi Hubblen kuvissa. Se on myös huomattavasti Hubblea nopeampi ja tehokkaampi.

– Tämänkin kuvan otimme jo ennen aamiaista, Rigby sanoi esitellessään galaksijoukosta otetun kuvan yksityiskohtia.

Ensimmäiselle vuodelle yli tuhat hakemusta

Kuvien julkaisusta alkaa virallisesti James Webbin ensimmäinen kuvaussykli eli toimintavuosi, johon osallistuvat tutkimushankkeet on jo valittu vuonna 2020 lähetettyjen hakemusten joukosta.

James Webbin käyttöaika on tutkijaryhmien parissa himoittua, sillä kuvausaikaa haettiin yli tuhanteen hankkeeseen 44 eri maasta. Vain 286 hanketta valittiin lopulta ensimmäiselle vuodelle.

– Ensimmäinen tarkkailusykli uudelle observatoriolle on aina erityinen tapaus, varsinkin kun se on niin voimakas ja odotettu kuin Webb, totesi viime vuoden tiedotteessa STScI:n johtaja Kenneth Sembach.

Tutkijat toivovat avaruusteleskoopille pitkää ikää, jotta siihen käytetyille rahoille saadaan vastinetta. Noin 10 miljardin dollarin hintalapulla yksin Nasalle se on yksi kaikkien aikojen kalleimmista tiedeprojekteista Euroopassa sijaitsevan Cernin LHC-hiukkaskiihdyttimen ohella.

Webbillä riittää polttoainetta 20 vuoden elinkaaren ajaksi, sillä laitteen tarvitsee tehdä vain pieniä säätöliikkeitä pysyäkseen paikallaan Lagrangen pisteessä.

Monta kertaa myöhästynyt jättiläisprojekti

Hubblen seuraajaksi luotu James Webb laukaistiin viime vuoden joulukuussa Ranskan Guayanasta ja lähetettiin noin 1,5 miljoonan kilometrin päähän maapallolta. Yli kuusi metriä leveällä peilillä varustetun avaruusteleskoopin avulla tutkijat tähystävät maailmankaikkeuden alkuhetkiin yli 13,5 miljardin vuoden taakse.

Webb on lähetetty niin kutsuttuun Lagrangen toiseen pisteeseen, jossa se kiertää Aurinkoa samaan tahtiin maapallon kanssa noin neljä kertaa Kuuta kauempana. Teleskoopin matka määränpäähänsä kesti lähes kuukauden.

Ennen laukaisuaan James Webbiä pidettiin kovan onnen ikuisuusprojektina, jonka laukaisu myöhästyi kerta toisensa jälkeen. Alun perin teleskooppi oli tarkoitus lähettää matkalleen jo vuonna 2007.

Yksi syy aikataulujen venymiseen oli juuri se, että Webbiä oltiin lähettämässä niin kauas maapallosta. Etäisyys tarkoitti sitä, ettei laitetta voitaisi huoltaa myöhemmin, kuten jouduttiin tekemään Hubblen kohdalla. Kaiken piti mennä kertaheitolla oikein.

Teleskoopin kullattu pääpeili koostuu yhteensä 18 kuusikulmaisesta osasta, jotka antavat teleskoopille sen mehiläiskennoa muistuttavan ulkoasun.

---

Lähteenä myös AFP.