Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avaruusteleskooppi James Webb paljastaa uusia asioita universumista – katso kuvat

Avaruusteleskooppi James Webbin ottamia uusia kuvia esiteltiin eilen Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan lehdistötilaisuudessa. Tieteilijöiden mukaan Webbin kuvissa näkyy paljon sellaisia asioita, joita ei ole aiemmin nähty.

Kuvat ovat paitsi syvyydeltään ensimmäisiä laatuaan, myös poikkeuksellisen tarkkoja aiempaan avaruudesta saatuun kuvamateriaaliin verrattuna.

Lehdistötilaisuudessa esiteltiin neljä uutta James Webbin kuvaa. Kuviin tallentuivat muun muassa tuhansien valovuosien päässä oleva Kölin tähtisumu sekä yli tuhannen valovuoden päässä oleva eksoplaneetta WASP-96b.

Lehdistötilaisuudessa kuvista kertoneiden tähtitieteilijöiden mukaan Webbin ottamat kuvat tulevat muuttamaan ymmärrystä esimerkiksi siitä, miten tähdet ja galaksit muuttuvat ja kehittyvät.

Webbin ensimmäinen varsinainen kuva esiteltiin Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin pitämässä ennakkotilaisuudessa Valkoisessa talossa tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Kuva oli galaksijoukosta nimeltä SMACS 0723. Nasan astrofyysikko Jane Rigby sanoi lehdistötilaisuudessa, että James Webbin kuvissa on enemmän terävyyttä ja selkeyttä kuin aiemman teleskooppi Hubblen kuvissa. Se on myös huomattavasti Hubblea nopeampi ja tehokkaampi.

Webb -teleskooppia valmisteltiin lähtöön lähes kaksi vuosikymmentä. Lopulta teleskooppi laukaistiin avaruuteen 25. joulukuuta 2021.